Open menu

Een lezer had maïskolven op de markt gescoord en zocht op Vegatopia hoe je die lekker kunt bereiden. Daar schreven we nog niet eerder over, maar nu wel. We hebben namelijk een lekker snelle manier om ze te bereiden.

We zijn niet echt op tijd met dit artikel, want de laatste maiskolven liggen nu zo'n beetje op de marktkramen. Maar volgens de prima groente- en fruitwijzer van Milieu Centraal, zijn de uit de Verenigde Staten en Israël geimporteerde maiskolven, die vanaf oktober in de winkel liggen, helemaal niet zo slecht voor het milieu. Zolang je maar geen voorgekookte maiskolven neemt die je soms in winkels ziet, dat is echt een veel te muf en niet lekker product.

We hadden al een maiskolfrecept op Vegatopia, namelijk een barbecue maiskolf met een erg lekkere oosterse marinade. Maar omdat het vaker niet dan wel weer is om te barbecuen, nu meer over het maiskolf bereiden binnenshuis. Je kunt de mais koken in een pan op het fornuis, maar het gaat veel sneller als je de kolf in de magnetron kookt.

Verwijder de bladeren, hak ze er bijvoorbeeld in één keer af met een koksbijltje. Verwijder daarna alle draadjes van de maiskolf. Dat is een heel werkje, want er kleven véél draadjes aan de maiskolf, maar je wilt dadelijk terwijl je de kolf eet niet half stikken in zo'n draadje. Spoel dan de kolf onder de kraan af.

Neem een schaal die in de magnetron kan. Leg er één of twee maiskolven in. Giet er 140 ml water (ongeveer een wijnglas vol) over heen. Dek af met plastic folie. Als je geen magnetronfolie gebruikt, prik dan met een vork een paar gaten in de folie. Zet in de magnetron. In een magnetron van 750 Watt duurt het garen van 2 maiskolven 10 minuten op de hoogste stand. Laat dan nog 2 minuten staan, haal heel voorzichtig de folie weg, pas op alle stoom die van de schaal af komt. Als je er niet zeker van bent of je maiskolf gaar is, snij dan 1 maiskorrel van de kolf en proef of die gaar is.

Een maiskolf is erg lekker bij een Mexicaanse maaltijd. Gewoon puur, of met wat zout en een klontje boter. Wil je de maiskolf bij Aziatisch eten serveren? Laat de boter dan weg en serveer het volgende dipsausje bij de maiskolf.

Aziatische dipsaus (voor 2 tot 3 maiskolven)
sap van 1 kleine limoen
1 flinke el sojasaus (of Golden Mountainsaus)
1/2 groene of rode peper (of meer of minder) fijngehakt
1 tl gembersaus

Meng alle ingrediënten door elkaar. Proef of je meer zout, zout, zuur of scherp in je saus wilt.

Lepel dan bij het eten van de maiskolf steeds een beetje saus over de kolf.

Tertia, culiredactie en drijvende kracht achter Vegatopia tot 2016, houdt van restaurants, bij voorkeur in het buitenland.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama