Open menu

snijbonenDe meeste kinderen hebben niks met groente. Dat hoor ik op het schoolplein, en ik wil het best geloven. Ik was als kind ook geen fan. Bij ons thuis was alles te zout en te gaar, en dat is vooral bij groente een dodelijke combi. Pas toen ik zelf een moestuin kreeg ontdekte ik hoe een sperzieboon echt kan smaken.

Mijn vader had weliswaar ook een groentetuin, maar de karrevrachten sperziebonen die daar afkwamen werden meteen ingevroren, voor later: mijn ouders hadden de oorlog nog meegemaakt en dan wil je wel hamsteren. Rond de kerstdagen doken de bonen dan ineens weer op: zout, slap en verkleurd naar grijsbruin, wat nog een knappe prestatie is qua extreme make-over.

Vers geplukt, als je 'm dubbelvouwt zegt íe nog spetterend krak. Met zo'n boon kan je behalve het altijd-goed-recept klontje roomboter en nootmuskaat ook nog veel avontuurlijker dingen: roerbakken met een uitje en taugé en dan zelfgemaakte pindasaus erover, in kappertjes-olijvenboter zachtjes gaar smoren, stoven met paprikapuree en tomaten zoals ze het in Turkije doen.

 

Onze zoon van zeven is door al die verandering van spijs dus gelukkig een ware bonen-fan. Van de lange sperzieboon die ik in verschillende kleuren teel. Maar ook van de ouderwetse snijboon, waarvoor we op een rommelmarkt zo'n fijn machientje op de kop hebben getikt dat ze tsju-tsj-tsju-tsj-tsju-tsj ruisend in duizenden fijne stukjes snijdt. Groener dan gras ruiken die gesneden bonen, en het zou zonde zijn als je ze weer eens gewoon kookte en met zo'n zielloze vegetarische burger serveerde. Daarom een recept met snijbonen anders. Je kunt ze gewoon in ruitjes snijden. Dat gezellige klusje van samen met papa aan het hendeltje draaien moet m'n zoontje er dit keer even bij denken. Of zadel ik hem nu ook op met een groente-traumaatje?

 

Mediterrane snijbonen

bijgerecht, 3 personen
500 gram snijbonen
olijfolie
1 uitje
3 teentjes knoflook
1/2 tl sambal
1 blik gepelde tomaten
1 takje rozemarijn
handvol lekkere olijven
1/2 bosje peterselie
( evt 1 blokje goede feta)
zout, peper

  • Snij de snijbonen in kleine ruitjes. Snij de ui in ringen. Pers de knoflook.
  • Bak de uiringen in de olijfolie goudgeel en bak de knoflook even mee. Voeg de snijbonen toe en zet het vuur lager.
  • In de mengbeker van de staafmixer de  tomaten met het vocht uit blik en de sambal pureren, op de bonen schenken. Goed doorroeren en  op smaak maken met zout en peper.
  • Takje rozemarijn erbij en deksel op de pan. Na ongeveer een kwartier zijn de bonen gaar.
  • Van het vuur af de fijngehakte peterselie erover strooien en evt de feta erover brokkelen.

Lekker met basmatirijst. Je kunt van de feta ook deze fetaflappen maken  en die dan bij de bonen en rijst opdienen. Ook lekker met kortgebakken courgetteblokjes, overgoten met Griekse yoghurt en wat knoflook.

 

Frederike Krommendijk, gastredacteur. Tekstschrijver voor kookboeken, tuinbladen, reclamebureaus en iedereen die verder om klare taal vraagt via www.krommendijkvelthuis.nl. Moestuinier, hobbykok, moeder. Kan hele dag wel lekker eten.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama