Open menu

Bij de Turkse buurtsuper kochten we onlangs in de aanbieding een grote zak orzo: pasta gemaakt van harde tarwe in de vorm van een grote rijstkorrel. We ontdekten dat je met orzo erg lekkere gerechten kunt maken en dat deze pasta in veel culturen op tafel komt.

Orzo betekent 'gerst' in het Italiaans en de Italianen gebruiken de pasta traditioneel in soepen, bijvoorbeeld de Italiaanse bruiloftsoep. Behalve in de Italiaanse wordt dit soort pasta ook in de Griekse en Turkse keuken gebruikt. De Grieken noemen het kritharaki en gebruiken de rijstkorrelpasta graag in stoofpotten. In Turkije heet het sehriye en in Engelstalige recepten wordt het ook wel risoni genoemd.

In Nederland is de pasta te koop bij bijvoorbeeld Turkse en Marokkaanse winkels. Op de zak orzo die we daar kochten stond 'risi'. Een pasta met vele namen en nog meer mogelijkheden dus! Je kunt er bijvoorbeeld een lekkere salade met artisjokken en parmezaanse kaas mee maken, of risottorijst vervangen door orzo. In dagblad Trouw kwamen we een Grieks recept tegen waarbij je courgette zacht stooft, de orzo mee laat garen, waarna je er citroenrasp en sap en lekkere feta doorheen doet. Lees hier meer over orzo in de Griekse keuken, de juiste feta voor dit recept en de oorsprong van dit lekkere gerecht.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama