Open menu

quinoatricoloreQuinoa is hot, hip, en heel 2013. Het is een zogenaamd superfood, dit zaadje uit het Andesgebergte. Tegenwoordig kun je quinoa in elke supermarkt vinden. De ‘gewone’ althans. In de biologische winkel is namelijk naast de witte ook rode en zwarte quinoa te koop.

Het ziet er natuurlijk leuk uit, al die verschillende kleurtjes. Maar meer kleur doet ook de prijs stijgen. De rode en zwarte quinoa zijn duurder dan de witte. En smaken ze dan ook allemaal anders? Vegatopia deed een smaaktest.

De kook erover

Witte, rode en zwarte quinoa worden tegelijk in even grote pannetjes met evenveel water gekookt. De kooktijd van alle drie de soorten is volgens de verpakking hetzelfde: vijf minuten koken en daarna tien minuten wellen. Dit komt goed overeen met de werkelijkheid, hoewel er bij de rode na het wellen nog wel een beetje water in de pan zat. De witte en de zwarte quinoa hadden wel al het water goed opgenomen.

Kleurvastheid

Blijft de kleur mooi? Ja, er is eigenlijk bijna geen kleurverlies. Wel zie je na een paar minuten de witte kiempjes ontstaan, en die vallen natuurlijk meer op bij de rode en zwarte zaadjes.

Is het lekker?

Hoe zit het met de smaak en de structuur? In tegenstelling tot wat ik verwachtte, is er een behoorlijk smaak- en structuurverschil! De witte quinoa heeft een zachte structuur en een licht nootachtige smaak. Bij de rode proefde ik een nog veel sterkere notensmaak, en deze was ook een stuk knapperiger, meer bite dus. Qua smaak zit de zwarte hier tussen in, met een iets peperige nasmaak. Omdat de zwarte zaadjes iets kleiner zijn, geeft deze quinoa een ander mondgevoel. Meer alsof je sesamzaadjes aan het eten bent. Mijn persoonlijke favoriet is de rode.

Je kunt met quinoa alle kanten op, en je kunt het zowel warm als koud eten. Dit recept past goed in deze overgangsperiode tussen winter en lente. Voor deze salade kun je alle kleuren quinoa gebruiken.

Quinoasalade met salsa verde

Een hoofdgerecht voor 2 personen

Voor de salade

150 g quinoa
10 zongedroogde tomaten
3 bosuitjes
¾ komkommer
1 rode paprika
1 courgette
75 g feta
1 el olijfolie

Voor de salsa verde

handje pijnboompitten
30 g peterselie
½ rode peper
1 teen knoflook
50 ml olijfolie
zout naar smaak

  • Doe alle ingrediënten voor de salsa verde in de keukenmachine en maal fijn. Zet de salsa weg tot gebruik.
  • Snij de bosuitjes in ringen, de komkommer in kleine blokjes en de zongedroogde tomaten in stukjes. Meng dit alles in een grote kom.
  • Schaaf van de courgette plakken en verwarm de grillpan. Bestrijk de courgette licht met olijfolie en grill deze ongeveer een minuut, tot er bruine grillstrepen ontstaan. Leg ze op een bord en zet weg tot gebruik.
  • Snij de paprika in kleine blokjes en bak deze in een koekenpan met de rest van de olie gaar.
  • Kook ondertussen de quinoa en laat even afkoelen.
  • Meng de paprikablokjes en de quinoa met de ingrediënten in de kom en schep dit op het bord. Verdeel de courgette erover en leg hier de feta in plakken bovenop, en een eetlepel van de salsa verde.

De salsa verde is genoeg voor 4 personen, maar je kunt het ongeveer een week bewaren in de koelkast. Dit is lekker op bijvoorbeeld gebakken aardappeltjes of door de pasta. Geen zin om salsa verde te maken? Je kunt deze vervangen door pesto of tzatziki.

quinoasalade

 

Miranda, gastredacteur tot 2016. Koopt heel graag keukenspulletjes.

the Kitchenary

horecarama