Open menu

wasabi thbOp vakantie in Japan ontdekte ik dat verse wasabi heel anders smaakt dan die uit een tube. Veel minder scherp en eigenlijk best zoet. Lekker, maar in Nederland zit er niets anders op dan toch weer wasabi uit een tube of potje te gebruiken: iets anders is er niet. Wás er niet, want inmiddels worden verse wasabiwortels uit Engeland geïmporteerd. We kregen er eentje opgestuurd en testten een paar recepten.

De verse wasabiwortel, die wordt geïmporteerd door Wasabi 4 You, arriveert per post en is verpakt als een prachtig cadeautje: de wasabistengel zit in een glanzende doos, waar een lint omzit, en daaromheen is weer mooi inpakpapier gedaan. De wasabiwortel is een centimeter of tien lang en dient ingepakt in een neteldoek, die je er ook bij krijgt, in de koelkast bewaard te worden. Elke paar dagen hou je de wortel even onder de kraan. De leverancier garandeert dat als je de wortel zo behandelt hij zeker twee tot vier weken goed blijft, bij ons was 'ie na drie en halve week nog prima (en daarna was 'ie op).

De wasabi schil je en rasp je vervolgens. Dat raspsel moet je gelijk eten, want na een minuut of 30 vervliegt de smaak. Het bijgeleverde metalen raspje en schrapertje van bamboe werkten minder gemakkelijk dan onze eigen rasp van Microplane in combinatie met een gewoon theelepeltje. De smaak van de wasabi was fris, licht pittig met een zoete hint, precies zoals we ons uit Japan herinnerden.
wasabi
En wat deden we er dan mee? Eerst maakten we een vegetarische donburi, een rijstkom-gerecht, met sushirijst, zijdetofu, avocadoschijfjes, zoetzure aubergine, gember, zeewier en toefjes wasabi. Heel lekker, vooral de combinatie zijde-tofu en wasabi werkte goed.

vegetarische donburi

Daarna maakten we een Japanse spinaziesalade. We blancheerden een zak spinazie en maakten een dressing van veel sesamzaadjes, wat sojasaus, zure mayonaise (jaja, dat kennen ze ook in Japan), mirin en rasp van een derde van de wasabiswortel. Lekker.

Tot slot Hollandse kropsla met zeekraal en een dressing met olijfolie, citroen en wasabi. Een fusiondressing, de combinatie citroen en wasabi bleek goed te werken.

saladesmetwasabi


Een wasabiwortel is niet goedkoop, een wortel van 50 gram kost € 24,95, maar de smaak is heel goed. Een leuk cadeautje voor jezelf, die ene culivriend of Japanliefhebber. Mensen met groene vingers kunnen bovendien een wasabiplantje kopen om zo hun eigen wortel te kweken.

Meer informatie:
Sushi San  (Verkoop wortels)
Wasabi 4 You (Importeur + info over de plantjes) 


Tertia, culiredactie en drijvende kracht achter Vegatopia tot 2016, houdt van restaurants, bij voorkeur in het buitenland.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama