Open menu

olijfolie palestina thbJe hebt olijfolie en je hebt olijfolie. Bijna iedereen weet het verschil wel tussen gewone en extra vierge olijfolie. Maar wist je dat er ook Fairtrade olijfolie bestaat?

De wereldwinkel verkoopt Fairtrade olijfolie uit Palestina van het merk Canaan. Sinds 6000 jaren groeien er olijfbomen in Palestina. Er staat nog steeds een aantal olijfbomen uit de Romeinse tijd. De boom in  ‘mijn’ dorpje Yanoun is 1000 jaar oud. Hij wordt de ‘grootmoeder’ genoemd en geeft nog steeds olijven. De grootste olijfboom van het Midden-Oosten staat in het dorp Arabah en is 3700 jaar oud.

 De inheemse olijvensoort is Nabali, deze levert lichte olie met een fruitige smaak. Nadat inheemse Palestijnse olijven via de Feniciërs in Italië terecht kwamen, brachten de Romeinen deze olijven weer terug naar Palestina. Deze "geïmporteerde" olijven met de verzamelnaam Rumi, hebben een meer uitgesproken smaak.

olijfoliepalestina2Nog veel leuker dan olijfolie in de Wereldwinkel kopen, is om zelf naar de Palestijnse gebieden te gaan. De stichting YMCA organiseert reizen voor mensen die in Palestina willen helpen met het planten en oogsten van olijfbomen. Door diverse restricties mogen boeren maar een paar dagen per jaar op hun land komen, maar ondanks de politieke situatie is olijven plukken een vrolijke gebeurtenis. Het hele gezin van de boer gaat mee en uit heel de wereld komen mensen helpen. Meerdere personen strippen tegelijkertijd de olijven van de boom. Er worden bewust geen stokken gebruikt, omdat die de olijven kunnen beschadigen.

Bij het olijven plukken hoort ook een picknick. Vegetariërs kunnen smullen van de klassieke falafel en humus, maar ook van zelfgebakken brood, diverse salades en dips. In de dorpen zelf wordt hele lekkere geitenkaas, olijfolie en honing geproduceerd. Vergeet ook niet om de amandelen te proeven, Palestijnse amandelen zijn de beste ter wereld en smaken naar marsepein.

De gebruikte foto komt van de site van YMCA.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama