Open menu

Laatst zagen we in de winkel zo'n grappig bolletje gerookte knoflook. Het ruikt heerlijk, alsof er permanent een open vuurtje in je keuken staat te branden, maar wat kan je er eigenlijk mee? Wij gingen op onderzoek

Wat is gerookte knoflook?
Gerookte knoflook is een bol knoflook die aan een knoflookstreng boven een smeulend vuur gerookt is. Dit roken kan wel tien dagen duren! De knoflook krijgt er niet alleen een lekker aroma van, maar blijft ook nog eens langer houdbaar, dat wil zeggen, als ie koud gerookt is. Je hebt ook warmgerookte knoflook, dit zie je door als je de knoflook pelt hij een beetje glazig is geworden. Ook lekker, maar niet zo lang houdbaar als koudgerookte knoflook.

Waarmee eet je het?
Vooral in gerechten waar de knoflook rauw wordt verwerkt proef je het rookaroma nog goed. Je proeft het aroma beter als je de knoflook niet door de pers haalt, maar in kleine stukjes hakt. Bijvoorbeeld in een knoflooksaus. Ook lekker: meng creme fraiche met fijngehakte gerookte knoflook, laat een paar uurtjes in de koelkast staan, doe er dan zout en peper bij en serveer met een gepofte biet of gepofte aardappel.

Waar koop je het?
Warmgerookte knoflook kom je nogal eens tegen op (boeren)markten, bij groenteboeren en natuurwinkels en delicatessenwinkels.

 

 

Tertia, culiredactie en drijvende kracht achter Vegatopia tot 2016, houdt van restaurants, bij voorkeur in het buitenland.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama