Open menu

De eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ik de pruimen niet persoonlijk heb zien hangen, maar dat ze mij keurig werden aangeleverd in emmers en dozen. Kilo’s tegelijk, vers en onbespoten uit de tuin van mijn tante. Wat kan ik er mee maken, vroeg ik aan oma. “Moes” zei ze. Wat kan ik er mee doen, vroeg ik een tante. “Moes”. Kilo’s pruimenmoes leek me iets te veel van het goede, dus gelukkig maar dat internet, kookboeken en de Vegatopia-redactie uitkomst brachten.

Er blijkt namelijk veel met deze steenvrucht mogelijk te zijn. Tezamen met o.a. aardappels (!) vormen ze zoete dumplings die in Oost-Europa erg populair zijn, in Georgië gaan ze in de tkemali-saus die het erg goed doet bij de barbecue en de Chinezen maken er ook een saus van om te serveren met de non-fictieve familieleden van Alfred J. Kwak.

Kortom, geen gebrek aan recepten dus! Hieronder heb ik er 10 verzameld.

Koude kersen- en pruimensoep
Koude vruchtensoep is een bijzonder, maar simpel te maken nagerecht. In dit recept wordt gebruik gemaakt van kersen en pruimen, maar je kan ook alleen pruimen gebruiken of de kersen vervangen door bijvoorbeeld nectarines of meloen.

Hongaarse Szilvas Gomboc (pruimen-dumplings)
Aardappels in een dessert?! Het is even wennen, maar de aardappels dienen hier vooral als extra zetmeel. In het uiteindelijke resultaat proef je ze niet echt. Je kan de piepers ook weglaten en meer bloem gebruiken. De smaak van het deeg doet denken aan vruchtenpannenkoeken en beignets. Deze zoete snack wordt gekookt en daarna iets opgebakken in boter met suiker en fijngemalen broodkruimels (en eventueel kaneel). Serveer ze met creme fraiche. Versies van deze dumplings vind je in heel Midden- en Oost-Europa en het is het absoluut waard om ze eens te maken.
Tips: Stamp de aardappels heel fijn, zodat er geen klontjes meer inzitten. Een Hongaarse raadde aan om dikke pruimenjam te gebruiken; volgens haar zijn de Nederlandse pruimen niet sappig genoeg!
Trouwens, laat het feit dat er aardappels in deze zoete dumplings zitten maar even achterwege voor je tafelgenoten.

Oostenrijkse zwetschgenkuchen (pruimengebak)
Deze taart komt men in vele variaties tegen. Je kunt hem ook toppen met geschaafde amandel, zoals in dit recept hier.
De pruimendumplings van hierboven zijn ook in Oostenrijk populair.

Chinese nep-eend met pruimensaus
Chinezen eten alles en ze maken alles na, dus ook eend. In Chinese supermarkten kun je mock duck kopen, wil je dit gerecht zo echt mogelijk namaken. Geen zin om zelf pruimensaus te maken? De Chinese supermarkt verkoopt het ook kant-en-klaar.

Russische sambouk
Dit is een dikke, met eiwitten gemaakte mousse die meestal met bessen wordt gemaakt, maar het kan ook met pruimen. Vervang de gelatine door agar-agar.

Engelse pruimen-brulee
Dit is een variatie op de eeuwenoude creme-brulee waar custard in zit; de harde karamelbovenkant is gebleven. In plaats van onder de grill, kun je de bovenkant ook laten karameliseren door middel van een hip gasbrandertje. Deze zijn te koop in kookzaken én in de bouwmarkt.

Georgische tkemali (barbecuesaus)
Deze saus behoort eigenlijk gemaakt te worden met een speciaal soort zure pruimen, tkemalis, maar je kan ze vervangen door onrijpe, rode Hollandse pruimen.
Buiten het barbecue-seizoen kun je deze saus ook gebruiken op gebakken aardappels of het mixen met rode bonen-puree voor ‘lobio tkemali’.
Georgische sauzen schijnen zo smakelijk te zijn, dat ze er zelfs een gezegde voor hebben: met een Georgische saus krijg je zelfs spijkers weg!

Franse pruimenclafoutis
Franse clafoutis wordt meestal gemaakt met verse kersen, maar het kan met veel soorten fruit. Je kunt door het beslag wat kirsch of framboise roeren en serveer het met slagroom.

Pruimen-ijs van David Leibovitz
Pruimen gaan goed samen met room en met specerijen als kaneel, kruidnagel en bepaalde likeuren. In dit recept worden ze gecombineerd met kirsch.

Indiase pruimenchutney
Chutney’s zijn een soort van spicy jam’s, waarin naast fruit ook specerijen en azijn is verwerkt. Je eet ze als smaakmaker bij de maaltijd, maar je kunt het, net als ‘gewone’ jam, ook op je boterham met kaas smeren. Deze pruimenchutney smaakt heerlijk bij blokjes gepaneerde en gefrituurde camembert.
Je kunt pruimen ook verwerken in een curry. Snijd ze in stukjes, eventueel verwijder je de schil, en kook ze mee.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama