Open menu

Sla is in al zijn simpelheid een heerlijk ingrediënt. Zo is de ouderwetse Nederlandse kropsla bezig met een comeback. En niet onterecht, want wat is er lekkerder dan een ouderwetse salade met een goede dressing of .... een slasoep.

Kropsla is om te beginnen al wonderschoon, met grote middelgroene bladen die los gedrapeerd zitten om het gele hartje. Er zijn hautaine chefkoks zijn alleen het hartje gebruiken om zacht te stoven in boter en de rest van de sla weggooien en er bestaan mensen die juist het hart weggooien, maar wij gebruiken graag de hele krop van top tot teen.

Vinaigrette
Kropsla verdient een pure vinaigrette, en geen vette rommel uit een flesje. Giet voor 1 krop sla 2 tl zout in een kommetje, 4 el (cider)azijn en 1 kleine teen geperste knoflook. Giet er nu voorzichtig een beetje extra vergine olijfolie bij, roer goed en giet er dan weer al roerende olijfolie bij, en blijf dit doen tot je een wat dikkere dressing hebt. Doop een slablaadje in de dressing en meng er naar smaak wat suiker of honing door, of een beetje citroensap, of provencaalse kruiden. Was de sla altijd goed en dep de sla goed droog in een theedoek.
Door de sla kun je wat croutons doen, komkommer, kappertjes en tomaten als die in het seizoen zijn of zelfs haricot verts, zwarte olijven of stukjes zachtgekookt ei. Meng de dressing pas op het laatst voorzichtig door de salade en zorg dat je niet te veel dressing gebruikt.

IJsbergsla
IJsbergsla wordt door voedsel-puristen een beetje verguist: het zou saai zijn, smakeloos en gewoontjes. Maar soms is er eigenlijk helemaal niks mis met een bakje knapperige ijsbergsalade. Maar voor alle critici van ijsbergsla en anderen die wel van iets bijzonders houden, hebben we een ijsbergsla-soep naar recept van Vegatopia-moderator Laurie.

IJsbergslasoep
voor 4 personen

1 ui, fijngesneden
een teentje knoflook, fijngesneden
1 l volle melk
2-3 tl kerriepoeder
2 bouillonblokjes
een halve (of iets meer) krop ijsbergsla in niet te kleine repen
verse kervel om te garneren
beetje olie om te bakken
zout, peper

Fruit de ui en knoflook in wat olie en voeg als de ui glazig is de kerriepoeder toe. Doe dan de melk en de bouillonblokjes bij de ui en laat de bouillonblokjes oplossen terwijl je af en toe roert. Breng op smaak met zout (indien nodig) en peper. Voeg de ijsbergsla toe en laat het in een paar minuut een beetje zacht worden. Niet laten (door)koken want het is wel lekker als een deel van de sla een beetje knapperig blijft. Garneren met kervel.

Tertia, culiredactie en drijvende kracht achter Vegatopia tot 2016, houdt van restaurants, bij voorkeur in het buitenland.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama