Open menu

Aardbeien in december? Spruitjes in de zomer? Maar hoe weet je welke ingrediënten in het seizoen zijn? En wat doe je met tuinbonen? Raapstelen? Of koolrabi? Om maar wat te noemen. Vegatopia helpt je elke maand een eindje op weg met een lijstje producten van het seizoen zijn en met tips, links en recepten.

Aardappels
Veel Nederlanders komen niet verder dan aardappels koken en er jus over heen gooien. Maar de Italianen weten wel beter: zij maken gnocchi, een soort kleine, smeuïge aardappelkoekjes. Gnocchi kun je zelf maken maar is ook kant en klaar te koop in de supermarkt. Hier worden op het Vegatopia kookforum gnocchi-tips uitgewisseld.

Andijvie
Bij andijvie denk je misschien aan stevige winterkost, maar deze rauwe andijviestamppot bewijst het tegendeel.

Aubergine
Aubergine is een heel veelzijdige groente, maar veel mensen hebben problemen om aubergines goed gaar te bakken. Lees hier hoe je aubergines lekker kunt bakken

Artisjok
Sjiek dineetje? Geef een artisjok vooraf!

Bleekselderij
Bleekselderij lijkt vooral iets voor mensen aan de lijn. Door bleekselderij te gratineren krijg je echter een lekker gerecht. Op deze site vind je een recept.

Bloemkool

Broccoli

Chinese kool
Van Chinese kool kun je in de zomer goed salade maken. Met bijvoorbeeld mango.

Courgette
Een zomers courgettegerecht maak je door plakjes courgette van een halve centimeter dik–zonder olie- op een grillpan te leggen. Zet de grillpan op redelijk hoog vuur. Na twee minuten de courgette keren en nog twee minuten in de pan laten. Daarna in een kom doen en overgieten met limoensap, olijfolie en bestrooien met wat verse munt.
Lekker bij gebakken aardappels.

Knolselderij
In de zomer is het nog niet echt tijd voor een ouderwetse knolselderijpuree. Op de site van Odin, de leverancier van groente-tassen, staat een recept voor knolselderij-koekjes.

Komkommer

Koolrabi
Kijk hier voor gebakken koolrabi in een jasje.

Kropsla

Maïskolf

Paprika

Pompoen
Pompoensoep kun je goed als maaltijdsoep serveren met wat bruin stokbrood. Gebruik bijvoorbeeld dit recept.

Prei
Prei koken is een beetje ouderwets. Je kunt prei goed bakken, maar Tv-kok Delia Smith suggeert om aardappels te vullen met prei en boursin en dit in de oven te doen. Klik hier voor het recept.

Raapstelen
Raapstelen zijn niet zo bekend, maar hebben wel een eigen site vol met recepten: recept.

Rode kool
Warme rode kool met appeltjes is meer iets voor in de herfst, maar reepjes rauwe rode kool met een dressing van kwark en karwijzaadjes is heel fris.

Savooiekool
Savooiekool is een beetje een angstaanjagende kool: enorm groot en als je hem kookt ruikt het in huis nogal euh .. naar kool. Je kunt kool gelukkig ook bakken. Daarna eventueel gratineren met wat kaas en even in de oven doen.

Snijbiet
Met snijbiet kun je ongeveer het zelfde doen als met spinazie.

Snijbonen
Snij snijbonen niet fijn, maar in tweeën en kook ze kort zodat ze knapperig blijven.

Sperzieboon

Spinazie

Spitskool

Tomaat
De Spanjaarden eten in de zomer koude tomatensoep. Hier vind je een recept.

Tuinbonen
Doe ideeën op over tuinbonen in het Vegatopia kookforum.

Ui

Venkel
Venkel kun je heel goed op de barbecue leggen.

Waterkers
Het lekkerste wat je met waterkers kunt doen is er een soep van maken: probeer dit recept van de BBC.

Witte kool

Wortels

IJsbergsla

Zomerpostelein
Zomerpostelein is niet zo bekend. Deze site geeft achtergrondinformatie.

Tertia, culiredactie en drijvende kracht achter Vegatopia tot 2016, houdt van restaurants, bij voorkeur in het buitenland.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama