Open menu

In Nederland is komijn vooral bekend als onderdeel van pittige komijnekaas. De oude Romeinen aten het al en ook in de Indiase en Mexicaanse keuken weet men wel raad met deze specerij.

Poeder of zaadjes?

In de supermarkt wordt komijn vaak als poeder gekocht. Komijnpoeder smaakt best geconcentreerd. Komijnzaadjes kun je in de toko krijgen. Deze kun je in een droge koekenpan roosteren, volgens sommige mensen heeft dat meer smaak dan poeder. Het roosteren duurt ongeveer 4 minuten, maar blijf goed roeren want de kruiden branden vlug aan. Daarna kun je de zaadjes fijn maken met de vijzel of keukenmachine, maar je kunt ze ook heel laten.

Als je andere grove specerijen die je lekker vindt zoals gedroogde korianderbessen, peperkorrels en kardemomzaadjes met komijnzaadjes mengt, roostert en fijnmaakt in de vijzel, heb je je eigen kruidenmengsel: een garam massala!

Soms staat op de verpakking van komijn de Indonesische naam: djinten.

Waar gebruik je het voor
Veel mensen die de smaak van komijn niet kennen moeten er eerst even aan wennen. In de Indiase keuken wordt komijn gebruikt om allerlei soorten currys op smaak te brengen. Broden worden in India op smaak gebracht met komijn.
Je eigen Indiase ongerezen brood, chapati, maak je door bloem en water met een beetje zout en komijn en chilipoeder naar smaak te mengen tot een stevig deegje. Een half uur met plastic er om heen laten rusten, in bolletjes verdelen, plat uitrollen en zonder olie in een bakpan in twee minuten aan elke kant bakken. Lekker bij curry! Of maak Indiase linzensoep van gekookte rode linzen, een bouillonblokje, komijnpoeder, gebakken uienringen en vers citroensap.
Ook in Mexicaanse gerechten zoals tomatensalsa’s en chili’s wordt vaak komijn gebruikt. Maak bijvoorbeeld een chili van kidneybonen, tomaten, paprika en quorn. Breng op smaak met chilisaus, komijn en knoflook. Bak alles een minuut of tien in de pan en voeg op het laatst gesneden lente-ui toe. Serveren met zure room, rijst en een maiskolf.

Meer!

Recept voor worteltjes met komijn
Recept voor Vindaloo currypasta met komijn
Tertia, culiredactie en drijvende kracht achter Vegatopia tot 2016, houdt van restaurants, bij voorkeur in het buitenland.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

horecarama