Open menu

Er gaat niets boven verse kruiden in het eten, en de smaak van verse basilicum staat toch wel gelijk aan de smaak van Zomer! Dit Italiaanse kruid is sinds jaar en dag niet meer weg te denken uit de Nederlandse supermarkten, alleen de prijzen die gevraagd worden voor pakjes met wel 3 stengels zijn absurd, om over de houdbaarheid maar niet te spreken.
Dat kan dus ook anders!

 

Wat zijn de alternatieven?
Eén optie is het kopen van een basilicumplantje. Deze zijn te vinden bij tuincentra en tegenwoordig ook wel verkrijgbaar bij veel supermarkten. Het probleem met deze plantjes (in ieder geval die van de supermarkt) is vaak, dat ze na 2 dagen in de vensterbank al verleppen, dus per saldo niet meer kwaliteit en waar voor je geld leveren dan de losse takjes. Dit komt door het feit dat deze plantjes in zo'n razend tempo worden opgekweekt, dat ze nauwelijks een behoorlijk wortelstelsel kunnen vormen. En de wortels die ze hebben, nemen het hele potje in beslag, zodat er geen ruimte meer is voor voedzame aarde.

 

Dé oplossing is dus, om dit gekochte plantje meteen te verpotten naar een (minimaal 2 maten) grotere pot, en verse potgrond toe te voegen. Plaats het plantje op een zonnig balkon of in de vensterbank en geef regelmatig water.

 

Zaaien
Zelf zaaien is leuk. Het geeft een bepaalde kick om die eerste groene puntjes na een paar dagen boven de aarde te zien komen. Bovendien haal je uit één zakje zaad van ca. € 1,50 wel een paar honderd plantjes, dus als je veel basilicum eet, dan is dit dé methode. Tevens heb je veel meer keuze in soorten basilicum als je zelf zaait. Wat dacht je bijvoorbeeld van roodbladige, Thaise(met anijssmaak) of kaneelbasilicum?Het nadeel van zelf zaaien is, dat het meer tijd kost. Basilicum heeft warmte nodig, veel warmte. En normaal gesproken is het Nederlandse klimaat pas geschikt vanaf half mei. In een warme vensterbank kan het wel vanaf begin april.

 

Hoe doe ik dat?
Neem een ondiep zaaibakje, vul dit met speciale zaaigrond (verkrijgbaar bij het tuincentrum) en druk de aarde goed aan. Besproei de aarde met een plantenspuit, zodat deze een beetje vochtig is. Probeer vervolgens de zaadjes zo ver mogelijk uit elkaar op de aarde te leggen, dat scheelt naderhand weer werk. Als de zaailingen te dicht op elkaar groeien, dan worden ze dun, slap en spichtig en gaan ze op den duur dood. Dek het bakje vervolgens af met een plastic deksel, zodat het vocht wordt vastgehouden. Als je geen officieel zaaibakje hebt, dan kun je ook de ondiepe paddestoelenbakjes van bijv. oesterzwammen gebruiken. Doe hier wat vershoudfolie met een elastiekje overheen. Zorg dat de aarde nat blijft, door regelmatig te sproeien met de plantenspuit. Als de zaailingen zichtbaar zijn, haal dan het plastic er af. Als de plantjes 4 blaadjes hebben, plaats ze dan in potjes, op de afstand aangegeven op het zakje zaad.

 

Oogsten
Om lang van je basilicumplantje te kunnen genieten, is de manier van oogsten van belang. Knijp zoveel mogelijk de groeitopjes er uit. De plant schiet hierdoor niet in bloei en houdt een bossige groeiwijze.

 

Meer!
Links naar andere artikelen over basilicum:
Meer informatie over basilicum
De Bolster: biologisch dynamische zaden
De Nieuwe Tuin: aparte soorten basilicum zaad

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama