Open menu

Artisjokken zijn familie van de distelbloem. Sommige mensen vinden ze er afschrikwekkend uit zien, maar artisjokken zijn heerlijk. Probeer ze eens!

Wat doe je er mee?
De artisjok die je in Nederland het meeste tegenkomt is de globe-artisjok: een groot groen exemplaar. Deze kook je het handigste in de magnetron.
Spoel de artisjok voorzichtig met water af. Verwijder de steel en eventuele stugge onderste blaadjes. Plaats de artisjok in een glazen schaal, dek de schaal af met magnetronfolie en zet 10 minuten op 1000 Watt in de magnetron. Laat dan 5 minuten nagaren. Pluk vervolgens voorzichtig een blaadje uit de artisjok, als dat gemakkelijk gaat en het vruchtvlees is zacht, dan is de artisjok gaar. Hierna kun je de volgende artisjok koken. Omwikkel de al gekookte artisjok nog even met wat plastic folie zodat hij een beetje warm blijft.

Als je geen magnetron hebt, kun je de artisjokken op een pan op het vuur koken. Neem een grote pan, zet de artisjokken in ruim water, en kook ze, afhankelijk van hun grootte, 20 tot 45 minuten.

Hoe eet je ze?
Artisjokken serveer je lauw of koud. En nu komt het leuke: artisjokken mag je met je handen eten. Zet de artisjok op een bordje. Trek er een blaadje uit. Doop het onderste deel (ongeveer een kwart van het blaadje) in een dipsausje en ‘trek’ met je tanden het vruchtvlees van het blaadje af. Gooi daarna het blaadje weg. Eet zo alle stevige blaadjes op. Na een tijdje kom je bij slappe blaadjes. Gooi die allemaal weg. Dan kom je bij iets wat op hooi lijkt. Snij dat met een mes van de artisjok af en gooi ook weg. Nu heb je het hart van de artisjok voor je. Met mes en vork opeten met de overgebleven dipsaus.

Wat eet je er bij?
Artisjok kun je goed als voorgerecht serveren. Erbij geef je één of meer dipsauzen. Bijvoorbeeld met een klassieke vinaigrette (1 of 2 delen azijn, 3 delen olijfolie, een beetje mosterd, zout, peper en eventueel wat geperste knoflook). Je maakt er iets speciaals van door de vinaigrette kort op laag vuur in een pannetje te verwarmen en dan de vinaigrette warm te serveren. Het is ook een goed idee om een gekookt ei in fijne stukjes gesneden door de vinaigrette te roeren. Klinkt vreemd, maar het is lekker en erg Frans. Een kwarksaus is ook lekker bij artisjok (3 delen kwark, 1 deel mayonaise of olijfolie). Voeg verse kruiden (dille, bieslook, dragon) naar smaak toe. Je geeft er een Midden-Oosters tintje aan door er kleine stukjes ingemaakte citroen (te krijgen op de markt of bij de Midden-Oosterse toko) aan toe te voegen.

Let op!

Er zijn ook kleine paarse artisjokken. Die kun je korter koken, maar er zitten ook minder blaadjes aan. Soms worden ze alleen gebruikt voor de artisjokharten.
In het buitenland zijn er artisjokken die je bijna in zijn geheel op kunt eten, dus met blad en al. In Nederland zijn die niet of nauwelijks te krijgen. Zie je in een kookboek staan dat je een artisjok in zijn geheel kan op eten, controleer dan of je niet een gewone globe-artisjok hebt waarbij dat niet kan.

Meer!
Links naar andere artikelen over artisjokken:

Zelf artisjokken kweken?
Tertia, culiredactie en drijvende kracht achter Vegatopia tot 2016, houdt van restaurants, bij voorkeur in het buitenland.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama