Was het vorige week nog softijsdag in Japan, afgelopen vrijdag vierde men 40000 kilometer verderop ook een culinaire feestdag, dit keer ter ere van de pizza. Sinds 1985 wordt in Brazilie Dia da Pizza gehouden en de pizza's daar zijn wel even anders dan hier. Iemand zin in een bananenpizza?

De Dia da Pizza werd in het leven geroepen door de toenmalige secretaris van toerisme ter gelegenheid van een wedstrijd waarbij de 10 beste recepten van pizza musserela en pizza margherita werden verkozen. In de ban van het succes van dit event, koos hij de sluitingsdatum, 10 juli, als officiële datum om dit 'ronde ding' te vieren.

De pizza ontstond natuurlijk in Italie en werd door immigranten de hele wereld mee over genomen. Eind 19e eeuw werd de slavernij in Brazilie afgeschaft en vertrokken vele Italiaanse families daar naar toe in de hoop op een beter leven. Ze kwamen er te werken op de koffieplantages, in plaats van de slaven.

Tegenwoordig is zo’n 15 % van de bevolking in dit Zuid-Amerikaanse land van Italiaanse afkomst (Ítalo-Brasileiro) en in de stad Sao Paulo heeft bijna 1 op de 3 mensen Italiaans bloed. In Sao Paulo, de grootste stad in het land met 17 a 20 miljoen inwoners, worden na New York de meeste pizza’s gegeten. De ‘Paulistanos’ hebben hiervoor de keuze uit 6000 pizza-tenten en ze verorberen gezamenlijk een miljoen pizza’s per dag!

De pizza is er dan ook een nationaal gerecht geworden, net als pasta. De mix van verschillende culturen heeft ervoor gezorgd dat er een swingende draai aan de pizza is gegeven en dat heeft geresulteerd in pizza’s belegd met lokale ingredienten en in zoete pizza’s (pizza doces).

De bodem is vaak superdun. Tomatensaus wordt maar matig of zelfs niet gebruikt, wat misschien wel verklaard waarom Brazilianen niet vies zijn van mosterd, mayonaise en ketchup op hun pizza! Iets wat natuurlijk ‘not done’ is voor de echte pizza-puristen. Ook is het normaal om veel verschillende etenswaren op 1 pizza te doen, zoals hardgekookte eieren, ham, worst, kaas en kip, als het maar vult.

Andere veelgebruikte ingredienten zijn speciale kazen als catupiry en requeijao (roomkazen die te vervangen zijn door mascarpone of La Vache Qui Rit), queijo minas, palmharten, mais en rucola. Op de Pizza Doces gaan aardbeien, chocolade, bananen of Nutella en ook de roomkazen passen hierbij.

Benieuwd hoe dat smaakt? Probeer dan de volgende zoete pizza's uit, bom apetite!

Pizza Romeo e Juileta

Een typisch Braziliaanse pizza is de Romeo en Julieta, met catupiry, queijo minas of mussarela (de kaas staat voor Romeo, het mannelijke element) en guave-pasta (Julieta, het vrouwelijke element) in blokjes. Deze smelten door elkaar heen. De gouden combinatie van queijo (kaas) en goiabada ( guave pasta) is in Brasil zeer geliefd in alles wat eetbaar is, van ijs tot … pizza

 • 1 af te bakken pizzabodem, zelfgemaakt of kant-en-klaar
 • guava-pasta, in blokjes
 • mozarella, jonge kaas of roomkaas, in blokjes

Leg  de blokjes kaas en guave-paste door elkaar op de pizzabodem en bak de pizza af.

 • 1 af te bakken pizzabodem, zelfgemaakt of kant-en-klaar
 • dulche de leche (in de supermarkt te koop van het merk Mijn Oma, zelfgemaakt, of gebruik anders Bebogeen)
 • 3 a 4 bananen, in plakjes
 • mozarella, jonge kaas of evt. blokjes roomkaas, geraspt
 • kaneel

Besmeer de pizzabodem met dulche de leche (Doce de Leite in het Braziliaans), beleg het met de banaan en de kaas en besprinkel het met kaneel. Bak de pizza dan af.

Pizza Prestigio (met cacao en kokos)

 • 15 g gist
 • 1 tl zout
 • 1,5 el suiker
 • 2-3 el cacaopoeder
 • 3 el olie (bv. hazelnoot- of zonnebloemolie)
 • 1 theekopje lauw water
 • 2 theekopjes bloem
 • 1 klein blikje gecondenseerde melk
 • 1 theekopje kokosrasp
 • 1 eidooier

Mix de gist, het zout en de suiker totdat het vloeibaar wordt. Voeg dan de cacao, de olie en het water toe en daarna beetje bij beetje de bloem, totdat het een homogene deegbal wordt die niet aan de handen blijft kleven.
Laat de deegbal 15 minuten rijzen op een warme plek of totdat het volume ongeveer 2 keer zo groot is geworden. Maak er dan een dunne pizzabodem van.

Meng de gecondenseerde melk, de kokos en de eidooier door elkaar en smeer dit over de pizzabodem. Bak de pizza nu op 240 graden (eerst voorverwarmen) af in 15 minuten of totdat het deeg goed is.

Met dank aan Corinne!

 

Machteld, forummoderator & culiredactie, verslaafd aan Tony Chocolonely's chocolade met karamel en zeezout

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Vaak gelezen

Broccoli-courgettesoep
Mijn doordeweekse lunch bestaat typisch uit een kop soep en een salade in de brede zin van het...
Pasta e fagioli bianchi
Karl schreef onlangs een enthousiaste recensie over Vegetalia, waarin Luna Trapani ons trakteert op...
Snelle pasta met courgette, paprika en roomkaas
Intussen mogen we met mondjesmaat weer terug naar kantoor. Voor velen is dit een welgekomen...
Frisse Palestijnse courgettedip
Door de politieke actualiteit komt de rijke cultuur van het Palestijnse volk bijna niet ter sprake....
Kazige orzo
Ik speelde al een tijd met het idee om een versie van mac & cheese te maken met orzo. Maar hoe...

Volg ons op

 

Twitter logo

horecarama

Boodschappen.nl

dekbeddiscounter