Vandaag het eerste artikel van onze nieuwe gastredacteur Frederike. "Als ik mensen vertel dat ik een vleesverlater ben kijken ze me met ogen als schoteltjes aan. Had ik geroepen dat ik een bijbaan had als stripper of was ontsnapt uit een tbs-kliniek dan kon de ontzetting niet veel groter zijn."

Geen vlees meer eten is hip, lees ik overal. Maar zo voelt het helemaal niet. In mijn familie is vlees het begin van de maaltijd. Mijn moeder kon namelijk heel erg niet koken. Voor alle groenten had zij één recept: tegelijk opzetten met de aardappels en dan doorkoken tot het snotterig is. Zo heb ik lang gedacht dat andijvie een grijze groente is, en spruiten een puree waarvan je heel nare winden moet laten. Als wij enge reizen aanvingen naar verre oorden als Italië zette mijn moeder steevast als eerste de zwarte braadpan tussen haar voeten, zodat wij ’s avonds in elk geval rollade konden eten, of iets anders vertrouwds. In mijn familie hoef ik dus niet op applaus te rekenen voor een vleesloze maaltijd.

Dat ik op het platteland woon zal ook niet helpen bij de acceptatie. Hier begint elk volksfeest met het roosteren van een heel paard half, om met Holle Bolle Gijs te spreken. Men doet nog voor de leut aan zwientie tikken en er is een drukbezocht restaurant dat deurmat-biefstukken verkoopt en Auf Wiederschnitzel roept als je de zaak verlaat.

Het kan me allemaal niet schelen, ik zet door. Omdat mijn zoontje moet kokhalzen van vlees. Omdat mijn man in barre tijden door chemokuren zeker wist dat vlees heel erg slecht voor je is, simpelweg omdat hij alleen van de geur al over zijn nek ging. Omdat ik als eigenaar van een moestuin de rijkdom van groente heb ontdekt. Omdat het beter is voor het milieu en eerlijker voor de Derde Wereld.  En stiekem, heel stiekem, omdat het elders al hip is maar hier nog niet. Ben ik eindelijk ook eens trendsetter.

Beginners brie-broccolitaart
1 stronk broccoli
4 eieren
1 bekertje zure room
1 klein uitje
1 teen knoflook
5 plakjes deeg voor hartige taart (vriezer)
1 punt lekkere brie
een handvol pijnboompitten
scheutje olijfolie

  • Laat het deeg ontdooien. Vet een quichevorm in en bekleed met het deeg.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden. Maak van de broccoli kleine roosjes, schil de steel en snijd in stukjes. Snipper het uitje en fruit het even in wat olijfolie. Bak geperste knoflook en gewassen broccoli even mee.
  • Klop ondertussen eieren en room tot glad mengsel. Breng op smaak met zout, peper
    en wat nootmuskaat.
  • Verdeel groentemengsel over het deeg. Schenk ei-roommengsel erover en beleg met de plakjes brie. Bestrooi met de pitjes en bak 45 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Serveer met een groene salade met tomaten en een honing-mosterddressing.

 Frederike is gastredacteur van Vegatopia. Op deze pagina lees je meer over haar.

 

Frederike Krommendijk, gastredacteur. Tekstschrijver voor kookboeken, tuinbladen, reclamebureaus en iedereen die verder om klare taal vraagt via www.krommendijkvelthuis.nl. Moestuinier, hobbykok, moeder. Kan hele dag wel lekker eten.

Vind op Vegatopia

Vaak gelezen

Pastei van paddestoelen, pompoen en blauwe kaas
Is er iets romantischer dan met Valentijn je liefdesuiting op een lekkere pastei te plakken en die...
Roti, op z’n bakras
Ooit vloog ik naar Suriname. Naast me in het vliegtuig zat een vrouw in feestelijke Surinaamse...
Lekker stevig brood met pitten en een korst
Na elf jaar in Duitsland te hebben gewoond vind ik het Nederlandse brood doorgaans maar slap en...
Nasi goreng tempeh met seroendeng en atjar
De naam nasi goreng betekent gewoon 'gebakken rijst'. Dit restverwerkingsgerecht voor overgebleven...
Chana aloo
Koken kan ook met heel eenvoudige ingrediënten. Deze curry met kikkererwten (chana in Hindi)...

Het Vegatopia Kookboek

Volg ons op

 

Twitter logo

maxima kitchen equipment

koffiemetkarakter

kerstpakkettenidee

horecarama

vegatopia maxaro keukens