algemeensjabloon_thbFrederike schrijft over haar avonturen als vleesverlater en geeft lekkere, makkelijke 'beginners' recepten.

Alweer gebakken ei?

 

 

Principes zijn leuk om te hebben maar ze kunnen je ook lelijk in de weg zitten. Want jij kunt wel vinden dat iets echt niet kan, daar heeft de rest van de wereld nog geen boodschap aan. Terwijl jij met het oog op het milieu niet gaat vliegen en in de regen in een tentje zit, hangen anderen zonder spoortje wroeging met een Pina Colada op zonovergoten stranden aan azuurblauwe oceanen. Terwijl jij braaf met elk plastic zakje naar de bultige inzamelzak in de bijkeuken loopt, zet in Hongarije de directeur van de aluminiumfabriek de slibkraan open. En terwijl jij hebt bedacht dat je geen vlees wilt eten, zie je bij elke Hema mensen in de kou fijn warme worsten bunkeren alsof morgen alle eten op de bon gaat.

Een goed gevoel van binnen, daar gaat het om, maar soms weet ik het ook even niet meer. Vleesverlater zijn is reuze creatief, zo rond zes uur ’s avonds. Dan snijd ik en wok ik, laat kazen smelten en noten roosteren, het één nog smakelijker dan het ander. Maar ’s middags om 12 uur moet ik heel erg zuchten van mijn goede voornemens. Want wat smeert een vegetariër op brood? Een mens kan toch ook niet elke dag een ei bakken en kaas is al een geheid ingrediënt van pasta’s, quiches en ovenschotels. Pindakaas is moddervet en leverworst een no-go.  Zo sta ik voor de koelkast een beetje te zuchten, tot ik mezelf een ferme schop onder de kont geef. Hoezo griezelige nepvleeswaren in baby-biggetjesroze? Hoezo boterham? Kan jij nou koken of hoe zit dat? Pistoletje met mozzarella, pesto en tomaat, een fijne feta-flap met peterselie, tosti met gorgonzola en peer, salade geitenkaas, hoe erg is dat? Principieel zijn is helemaal niet lastig. Van principes word je creatief (en een beetje te dik, dat dan weer wel).

Griekse fetaflappen

Kleintjes kunnen ook als voorgerecht dienst doen of als hoofdgerecht  met bv in groente-bouillon gekookte rijst, gebakken courgettes in een yoghurt-knoflooksaus en een grote gemengde salade.

1 pakje diepvries bladerdeeg
1 blokje feta
1 handje geraspte belegen kaas
1 ei
een handje gehakte peterselie
zout, peper
eventueel wat gesmolten boter.

Laat zoveel plakjes bladerdeeg ontdooien als je flappen wilt maken. Prak de feta met een vork in kleine kruimels. Roer de overige ingrediënten erdoor. Leg op elk plakje bladerdeeg een schep van deze vulling en vouw ze diagonaal dicht. Plak de randjes vast met water. De randjes evt nog wat strakker en aantrekkelijker maken door er met een vork zacht op te duwen, zodat streepjes ontstaan. Voor de glans evt bestrijken met wat gesmolten boter. In een voorverwarmde oven op 200 graden, ongeveer een kwartier tot ze goudbruin en gaar zijn.

 

Frederike Krommendijk, gastredacteur. Tekstschrijver voor kookboeken, tuinbladen, reclamebureaus en iedereen die verder om klare taal vraagt via www.krommendijkvelthuis.nl. Moestuinier, hobbykok, moeder. Kan hele dag wel lekker eten.

Vind op Vegatopia

Vaak gelezen

Pastei van paddestoelen, pompoen en blauwe kaas
Is er iets romantischer dan met Valentijn je liefdesuiting op een lekkere pastei te plakken en die...
Roti, op z’n bakras
Ooit vloog ik naar Suriname. Naast me in het vliegtuig zat een vrouw in feestelijke Surinaamse...
Wellington met portobello, zoete aardappel en truffeltapenade
Wellingtons zijn dit jaar extra hip, lijkt het, je komt ze ineens overal tegen. Zelf maakte ik dit...
Lekker stevig brood met pitten en een korst
Na elf jaar in Duitsland te hebben gewoond vind ik het Nederlandse brood doorgaans maar slap en...
Troostrijke linzensoep
Warme chocolademelk mogen ze houden, koude winterse dagen laten zich het best bezweren met een...

Het Vegatopia Kookboek

Volg ons op

 

Twitter logo

maxima kitchen equipment

koffiemetkarakter

horecarama

vegatopia maxaro keukens