algemeensjabloon_thbToen ik als negentienjarige -inmiddels alweer tien jaar geleden- op kamers ging, zat ik er op mijn eerste dag alleen een beetje verloren bij. In de supermarkt die middag stond ik te draaien; wat moest ik in vredesnaam maken? Ik had in de jaren ervoor bij mijn ouders thuis vrijwillig twee kookbeurten per week en kon dus best koken. Maar eenmaal teruggeworpen op mezelf, sloeg de totale paniek toe en keerde ik terug naar 't studentenhuis met een blik champignonsoep in mijn tas. The horror!

Een beetje schichtig sloop ik die avond naar de keuken en haalde opgelucht adem; er waren gelukkig geen getuigen van mijn misdaad. Eenmaal terug in mijn kamer nam ik een hap en rende terug naar de keuken om de soep weg te gooien. Ik geloof dat ik daarna een boterham heb gegeten.

Ik moest daar aan denken, terwijl ik in mijn zelfgemaakte champignonragout roerde. Gelukkig is het goed gekomen met het gekook.

Vegetarische champignonragout

voor 4 personen

500 g biologische champigons, dunne plakjes
1 teen knoflook, fijngesneden, geraspt of geperst
50 g roomboter
25 g bloem
scheutje witte wijn of port
200 ml groentenbouillon
1 eetlepel tijmblaadjes

Bak de champignons in een klein scheutje olie in een pan met dikke bodem op hoog vuur tot het vocht uit de champignons is verdampt en ze zacht zijn. Draai het vuur lager en voeg de boter, tijm en de knoflook toe. Blus af met een scheut witte wijn of port en laat nog even sudderen.
Zet de bouillon klaar (los een groentenbouillon- of paddestoelenbouillonblokjes of poeder op in warm water).
Zeef de bloem door de champignons en blijf roeren. Blijf enkele minuten even doorroeren op laag vuur, zodat het gaat klonteren. Voeg nu in scheutjes de bouillon toe en blijf continu roeren tot het dikker is. Breng verder op smaak met peper en zout.

Lekker op toast van goed, stevig brood.

Annemieke, ’81, culiredactie, schrijft ook voor eigen sites Rozemarijn Koken & Foto en Baby & Dreumes eetfestijn en voor andere media, waaronder Puur Gezond en Ecomama. Heeft twee zoons, doet verder nog wat met PR en communicatie en danst graag Braziliaans.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Vaak gelezen

Simpel en toch uitgebreid: Midden-Oosterse zondagse brunch
In het weekend beginnen we de dag graag wat later. Na een eerste wandeling met de hond gaat een...
Eenvoudig Andalusisch ontbijt: toast met tomaat
We ontbijten het liefst eenvoudig, maar eenvoudig kan ook heel lekker zijn. In de Spaanse regio...
Sinterklazige havermoutpap
De Sint is in het land. In de winkels en in de schoenen van brave kinderen vinden we nu volop...

Volg ons op

 

Twitter logo

horecarama

dekbeddiscounter