Allemaal reuze nobel, vegetariër zijn, maar soms is het ook gewoon lastig. Ja, met Kerst of andere hoogtijdagen, dan kom je er wel uit. Luxe hapjes met bijzondere kazen, een quiche en een portobello-salade met een drupje truffel-olie, je hoort niemand klagen. Maar als de koelkast en de portemonee leeg zijn, wil je wel eens een keer gewoon een flinke pan vol, voor weinig. Stamppot dus, en dat is tobben voor beginners.

Stamppot zonder jus, da's drie keer niks. En jus krijg je niet van die rare nep-braadworsten. Jus uit een pakje is te zout en zo vreemd gebonden. Het krokante van spek is ook niet zo makkelijk na te bootsen. Hoor ik daar iemand rook-tofu roepen? Vast goddelijk, maar ik heb het er niet zo op: altijd wel iemand aan tafel die kritisch kauwend roept dat 'ie dan net zo lief een Hema-worst heeft. Daar sta je dan met je mooie principes. En nog steeds trek.

De kunst is om helemaal niet te proberen de ouderwetse prak na te doen. Vergeet die jus, maak lekker een enorme bak loeiheet gebakken kastanjechampignons met gesmolten blauwe kaas erdoor voor bij de boerenkoolstamppot. Of probeer deze andijviestamp, zacht-romig met een bite. Nu niet vallen over de calorieën van kaas en noten. Aan de lijn doen kan in januari nog en één troost: vergeleken met gebakken spek en rookworst is dit bijna dieetkost.

Romige andijviestamppot

8 grote kruimige aardappels
flinke krop andijvie
1 bakje kruidenroomkaas
1 zakje gezouten cashewnoten
melk
verse peper

Snijd de andijvie ragfijn, was grondig en laat goed uitlekken (in een sla-centrifuge wordt het in elk geval droog genoeg). Hak de cashewnoten grof. Schil de aardappels, snijd ze in stukken en kook ze in gezouten water gaar. Stamp ze met melk tot een wat droge puree, er komt straks nog vocht uit de andijvie. Roer de kruidenroomkaas erdoor en doe de andijvie bovenop de aardappels.

Nu je spierballen gebruiken: zet de pan terug op een zacht vuurtje en roer de hele pan net zolang om tot andijvie en aardappelpuree gemengd zijn. Voeg eventueel nog wat melk toe, maar als de andijvie warm en een beetje zacht wordt gaat het vanzelf makkelijker.

Maak op smaak met veel versgemalen peper en strooi er de gehakte cashewnoten over. Eventueel een bakje kastanje-champignons in twee eetlepels hete olijfolie snel gaar wokken en er bij serveren als je het allemaal wat te weeïg lijkt.

Als er straks weer raapsteeltjes zijn, is dat een prima alternatief voor de andijvie.

Meer stamppotten

Frederike Krommendijk, gastredacteur. Tekstschrijver voor kookboeken, tuinbladen, reclamebureaus en iedereen die verder om klare taal vraagt via www.krommendijkvelthuis.nl. Moestuinier, hobbykok, moeder. Kan hele dag wel lekker eten.

Vind op Vegatopia

Vaak gelezen

Chili con champiñones
Chili sin carne is een bekend vegetarisch gerecht dat gebaseerd is op chili con carne, een...
Hab-el-jose, Midden-Oosterse walnotendip
Hummus is het Midden-Oosterse bijgerecht bij uitstek. Je kunt er al flink wat mee variëren,...
Makkelijke Franse tomatentaartjes
Moederdag staat voor de deur. Deze week geven we een lekker menu dat heel eenvoudig te maken is,...
Eenvoudige curry met paneer
Deze dagen is het altijd weer spannend wat er nog aan groenten, fruit etcetera te vinden is in de...
Blintzes, Israëlische gevulde flensjes
Het nagerecht van ons moederdagmenu zijn blintzes, dunne Isrealische pannenkoekjes die zowel op...

Volg ons op

 

Twitter logo

koffiemetkarakter

maxima kitchen equipment

kerstpakkettenidee

horecarama

Maxaro badkamers tegels

dekbeddiscounter