koriander_thbAf en toe ondernemen we een expeditie naar een Albert Heijn in Amsterdam-Zuid. Die heeft een heel schap met Joodse producten waaronder zhoug: een smeersel dat lekker is op brood. Tot we in één week twee recepten voor zhoug tegenkwamen en we bedachten dat we het zelf ook wel eens konden maken. Ook handig voor iedereen die niet om de hoek van Amsterdam-Zuid woont.

Zhoug is een scherpe dip van koriander, groene peper, peterselie, knoflook en nog een lading specerijen. Je kunt het eten op de boterham, puur of met hummus. Er zijn ook mensen die als ze 's ochtends vroeg opstaan helemaal geen zin hebben in een loeihete boterham waar een walm knoflook vanaf komt. Kunnen we ook begrijpen, maar ook dan kun je een potje zhoug maken en in de avond eten bij de falafel. Erg lekker en in Israel doen ze het ook. We hebben niet precies kunnen achterhalen of zhoug nu Israëlisch of Yemenitisch of allebei een beetje is. Het wordt overal net wat anders gemaakt en daar leent het recept zich ook prima voor.

In het Parool kwamen we een zhougrecept uit het kookboek 'De Brooddoos' tegen. Dat was het moment dat we ons realiseerden dat we helemaal niet naar Amsterdam-Zuid af hoefden te reizen voor een portie zhoug, maar dat we het ook best zelf konden maken. En zoals dat vaker gaat, kwamen we meteen overal mensen tegen die het ook over zhoug hadden. Zoals Janneke Vreugdenhil van NRC, die Midden-Oosters aan het koken was en op Twitter over zhoug schreef.

Op de boerenmarkt haalden we een flinke bos koriander, peterselie en toevallig hadden ze daar iets dat ze 'Persisch kruid' noemden en dat naar waterkers smaakte. Gooiden we ook in de zhoug, maar als je niet in het bezit van een bos 'Perzisch kruid' bent dan neem je een handje waterkers of rucola. Als je een wat minder scherpere zhoug wilt dan vervang je (een deel van) de pepers door groene paprika, maar officieel hoort ie flink heet.

Zhoug - voor 1 potje (ongeveer 125 ml)

5 groene pepers (van die grote, lomboks)
1 bos koriander
1/2 bos peterselie
15 sprieten bieslook
handje waterkers of rucola
4 tenen knoflook
1 el kardemonpeulen
1 tl komijnzaad
1/2 tl kummel
4 el olijfolie
zout

  • Pel de kardemonpeulen en doe de zaadjes in een vijzel. Maal heel fijn.
  • Doe dan de komijn en kummel erbij en maal fijn.
  • Hak de pepers, de koriander, de bieslook, de peterselie en de knoflook grof.
  • Meng dan alle ingrediënten in de keukenmachine met één of twee eetlepels water heel fijn. Proef voorzichtig (het is scherp!) of er nog een beetje zout bij moet.

De zhoug blijft een kleine week goed in de koelkast.

Tertia, culiredactie en drijvende kracht achter Vegatopia tot 2016, houdt van restaurants, bij voorkeur in het buitenland.

Vind op Vegatopia

Vaak gelezen

Pastei van paddestoelen, pompoen en blauwe kaas
Is er iets romantischer dan met Valentijn je liefdesuiting op een lekkere pastei te plakken en die...
Roti, op z’n bakras
Ooit vloog ik naar Suriname. Naast me in het vliegtuig zat een vrouw in feestelijke Surinaamse...
Wellington met portobello, zoete aardappel en truffeltapenade
Wellingtons zijn dit jaar extra hip, lijkt het, je komt ze ineens overal tegen. Zelf maakte ik dit...
Lekker stevig brood met pitten en een korst
Na elf jaar in Duitsland te hebben gewoond vind ik het Nederlandse brood doorgaans maar slap en...
Nasi goreng tempeh met seroendeng en atjar
De naam nasi goreng betekent gewoon 'gebakken rijst'. Dit restverwerkingsgerecht voor overgebleven...

Het Vegatopia Kookboek

Volg ons op

 

Twitter logo

maxima kitchen equipment

koffiemetkarakter

horecarama

vegatopia maxaro keukens