bruschetta_thbBruschetta is lekker als lunch of op een warme avond met een salade erbij. Met een koud drankje of koele witte wijn, druipt de olijfolie stiekem langs je kin naar beneden, terwijl je in de tuin of op je balkon zit en een hap neemt.

De basis voor bruschetta

Haal bij de betere bakker een stevig zuurdesembrood. Veel supermarkten hebben ook zogenaamd ambachtelijk brood, maar deze is doorgaans van gist en over het algemeen wat kruimeliger en droger. Je kunt het er mee doen bij gebrek aan een goede bakker in de buurt. Sneetjes ciabatta zijn ook een alternatief. Het lekkerst is om wit zuurdesembrood te nemen, maar een iets meer donkere variant kan ook.

bruschettavlaamschbroodhuys

Zet de grilpan op het vuur. Leg plakken brood op een groot bord. Giet royaal olijfolie over je plakken brood. Doe dit over beide kanten en druk het brood een beetje in de plas olijfolie die op je bord aan het ontstaan is. Als je grilpan goed heet is, kun je er één of twee plakken brood op leggen. Druk af en toe een beetje aan, zodat je leuke strepen krijgt. Bak de plakken brood aan beide kanten en leg weer terug op het bord. Ga door tot je genoeg bruschetta hebt.

Pel een teen (sappige, niet oude!) knoflook, neem een teentje tussen twee vingers en rasp hiermee over de plakken geroosterd brood. Een kant is genoeg. Strooi er wat grof zout over.

Variaties

Bruschetta kun je prima eten met enkel knoflook en zout, maar ook met wat lekkers erop is ze zeer smakelijk.

bruschetteaanzee

Geroosterde paprikadip: leg een paprika in de oven op de grilstand. Zorg dat de paprika rondom grotendeels zwart wordt en haal 'm uit de oven. Laat afkoelen, verwijder het velletje en pureer het vruchtvlees. Er kan nog een snufje gerookt paprikapoeder bij, mocht je dat lekker vinden.

Tomaatjes en basilicum: laat verse, kleine en smaakvolle tomaatjes even zacht worden in de oven (ong. 30 minuten op 180 graden). Leg ze lauw met de bolle kant naar onderen op je bruschetta en leg er wat blaadjes basilicum op.

Gremolata en rucola: laat de geraspte knoflook achterwege, maar smeer er wel gremolata op. Daarop een plukje rucola.

Gegrilde groenten: hele dunne gegrilde asperges, plakken courgette en aubergine zijn ook lekker op de bruschetta.

Annemieke, ’81, culiredactie, schrijft ook voor eigen sites Rozemarijn Koken & Foto en Baby & Dreumes eetfestijn en voor andere media, waaronder Puur Gezond en Ecomama. Heeft twee zoons, doet verder nog wat met PR en communicatie en danst graag Braziliaans.

Vind op Vegatopia

Vaak gelezen

Pastei van paddestoelen, pompoen en blauwe kaas
Is er iets romantischer dan met Valentijn je liefdesuiting op een lekkere pastei te plakken en die...
Lekker stevig brood met pitten en een korst
Na elf jaar in Duitsland te hebben gewoond vind ik het Nederlandse brood doorgaans maar slap en...
Casserole van wintergroenten, aardappel en kikkererwten
Deze ovenschotel is een perfect kliekjesgerecht dat je met weinig werk op tafel hebt. Ik had een...
Chili con champiñones
Chili sin carne is een bekend vegetarisch gerecht dat gebaseerd is op chili con carne, een...
Kuku sabzi, Iraanse kruidenomelet
In Iran in een omliggende gebieden vieren ze ieder op 21 maart noroez, het Perzisch nieuwjaar. Niet...

Het Vegatopia Kookboek

Volg ons op

 

Twitter logo

koffiemetkarakter

maxima kitchen equipment

kerstpakkettenidee

horecarama

dekbeddiscounter

vegatopia maxaro keukens