altOpeens duikt-ie overal op: de watermeloensteak. Hoogste tijd dus om zelf eens te gaan experimenteren met schijven fruit op de barbecue.

Het lijkt wel of iedereen zich deze zomer stort op de watermeloensteak: de Vegetarische Slager, de Smaakbijbel, de medewerkers van Wakker Dier… Allemaal legden zij onlangs schijven watermeloen op de barbecue, met enthousiaste reacties tot gevolg. “Mijn grootste ontdekking” (Niki Segnit van de Smaakbijbel in De Pers) en “het wonder” (Mac van Dinther in het Volkskrant Magazine) – om er twee te noemen.

Ik hoefde dan ook niet lang na te denken over mijn bijdrage aan de jaarlijkse neven- en nichtenbarbecue – met aanhang en kinderen en precies één vegetariër, namelijk ondergetekende. Dit was bovendien de uitgelezen kans om een recept te proberen uit “Hoge hakken lekker vega”: ananas op de barbecue. Elk gerecht uit dit boekje dat ik klaarmaak (samengesteld door niet-vegetariërs!) is een succes, dus mijn verwachtingen waren hooggespannen.


alt

De helft van de schijven watermeloen bestrooide ik met chilipoeder en op de andere helft legde ik rozemarijnblaadjes. Deze tips nam ik over van de Vegetarische slager en de Wakker Dier-barbecue, die zich op hun beurt wellicht hebben laten inspireren door De Dikke Vegetariër. Ik zou het zelf niet zo snel bedacht hebben, maar het zijn fantastische combinaties, vooral de chili. Die maakt de meloen minder zoet, en pittiger en voller van smaak. De ananasstukken smeerde ik volgens het recept in met een sausje van gesmolten boter, citroensap en honing. Voor veganisten: agavesiroop of rijststroop geeft ongetwijfeld hetzelfde effect. Het mooiste is om de ananas in de lengte te verdelen en het blad eraan te laten zitten, dan heb je meteen een klein handvat.

De familie was unaniem van mening: dit is lekker! De ananas leek favoriet, ook bij mij moet ik zeggen. Als service voor je gasten is het wel handig om tandenstokers neer te zetten, want het blijft ongelofelijk tussen je tanden zitten. De watermeloen ging er overigens even snel doorheen als de ananas. Het is inderdaad verbazingwekkend hoe de frisse, knapperige dorstlesser op het rooster boven het vuur verandert in een stuk warm, mals vruchtvlees. Tussendoor wel even keren natuurlijk en oppassen dat het niet aanbrandt. De zoon van mijn nicht kwam tot drie keer toe een portie vragen. Succes verzekerd dus, ook bij kinderen.


 

Dit artikel is geschreven door Judith. Je vindt haar op Twitter onder de naam VeggieJudy, waar ze schrijft over lekker, gezond en bewust eten.

 

Judith, gastredacteur, twittert bovendien over lekker, gezond en bewust eten via Twitter.com/veggiejudy.

Vind op Vegatopia

Vaak gelezen

Romige courgette-bloemkoolsoep met kerrie
Wij zijn hier thuis gek op lekker lobbige groentesoep. Zodra er wat over is aan groenten, of als ze...
Pronkbonen in kruidige tomatensaus
Je komt ze niet vaak meer tegen: pronkbonen, een grote, vlezige bonensoort die lijkt op snijbonen...
Quesadilla’s met kastanjechampignons, spinazie en cheddar
In Praag werd ons het bekende vegetarisch restaurant Estrella aanbevolen. De zoektocht ernaartoe...
Pittige maïssoep met zoete aardappel en kokosmelk
In een grote supermarkt kocht ik onlangs een pak kant-en-klare maïssoep met zoete aardappel....
Risotto met geroosterde groenten, kerrie en oesterzwammen
Ik was met mijn man net aangekomen in Pefkohori in Griekenland,  en we moesten ons nog even...

Het Vegatopia Kookboek

Volg ons op

 

Twitter logo

maxima kitchen equipment

koffiemetkarakter

horecarama

vegatopia maxaro keukens