altOpeens duikt-ie overal op: de watermeloensteak. Hoogste tijd dus om zelf eens te gaan experimenteren met schijven fruit op de barbecue.

Het lijkt wel of iedereen zich deze zomer stort op de watermeloensteak: de Vegetarische Slager, de Smaakbijbel, de medewerkers van Wakker Dier… Allemaal legden zij onlangs schijven watermeloen op de barbecue, met enthousiaste reacties tot gevolg. “Mijn grootste ontdekking” (Niki Segnit van de Smaakbijbel in De Pers) en “het wonder” (Mac van Dinther in het Volkskrant Magazine) – om er twee te noemen.

Ik hoefde dan ook niet lang na te denken over mijn bijdrage aan de jaarlijkse neven- en nichtenbarbecue – met aanhang en kinderen en precies één vegetariër, namelijk ondergetekende. Dit was bovendien de uitgelezen kans om een recept te proberen uit “Hoge hakken lekker vega”: ananas op de barbecue. Elk gerecht uit dit boekje dat ik klaarmaak (samengesteld door niet-vegetariërs!) is een succes, dus mijn verwachtingen waren hooggespannen.


alt

De helft van de schijven watermeloen bestrooide ik met chilipoeder en op de andere helft legde ik rozemarijnblaadjes. Deze tips nam ik over van de Vegetarische slager en de Wakker Dier-barbecue, die zich op hun beurt wellicht hebben laten inspireren door De Dikke Vegetariër. Ik zou het zelf niet zo snel bedacht hebben, maar het zijn fantastische combinaties, vooral de chili. Die maakt de meloen minder zoet, en pittiger en voller van smaak. De ananasstukken smeerde ik volgens het recept in met een sausje van gesmolten boter, citroensap en honing. Voor veganisten: agavesiroop of rijststroop geeft ongetwijfeld hetzelfde effect. Het mooiste is om de ananas in de lengte te verdelen en het blad eraan te laten zitten, dan heb je meteen een klein handvat.

De familie was unaniem van mening: dit is lekker! De ananas leek favoriet, ook bij mij moet ik zeggen. Als service voor je gasten is het wel handig om tandenstokers neer te zetten, want het blijft ongelofelijk tussen je tanden zitten. De watermeloen ging er overigens even snel doorheen als de ananas. Het is inderdaad verbazingwekkend hoe de frisse, knapperige dorstlesser op het rooster boven het vuur verandert in een stuk warm, mals vruchtvlees. Tussendoor wel even keren natuurlijk en oppassen dat het niet aanbrandt. De zoon van mijn nicht kwam tot drie keer toe een portie vragen. Succes verzekerd dus, ook bij kinderen.


 

Dit artikel is geschreven door Judith. Je vindt haar op Twitter onder de naam VeggieJudy, waar ze schrijft over lekker, gezond en bewust eten.

 

Judith, gastredacteur, twittert bovendien over lekker, gezond en bewust eten via Twitter.com/veggiejudy.

Vind op Vegatopia

Vaak gelezen

Pastei van paddestoelen, pompoen en blauwe kaas
Is er iets romantischer dan met Valentijn je liefdesuiting op een lekkere pastei te plakken en die...
Roti, op z’n bakras
Ooit vloog ik naar Suriname. Naast me in het vliegtuig zat een vrouw in feestelijke Surinaamse...
Lekker stevig brood met pitten en een korst
Na elf jaar in Duitsland te hebben gewoond vind ik het Nederlandse brood doorgaans maar slap en...
Nasi goreng tempeh met seroendeng en atjar
De naam nasi goreng betekent gewoon 'gebakken rijst'. Dit restverwerkingsgerecht voor overgebleven...
Casserole van wintergroenten, aardappel en kikkererwten
Deze ovenschotel is een perfect kliekjesgerecht dat je met weinig werk op tafel hebt. Ik had een...

Het Vegatopia Kookboek

Volg ons op

 

Twitter logo

maxima kitchen equipment

koffiemetkarakter

kerstpakkettenidee

horecarama

vegatopia maxaro keukens