altLaat die mooi opgemaakte bordjes met miniramekins-souffleetjes, zelfgemaakte ravioli en bloemensalades maar voor een keer achterwege en maak calzone voor je gasten. Dat maken mensen namelijk vrijwel nooit zelf. Geen gasten? Het is ook leuk om hem voor jezelf en/of je huisgenoten te maken.

Het deeg voor mijn calzone is hetzelfde als het pizzadeeg dat ik altijd maak. Voor 4 personen calzone gebruik je pizzadeeg voor 3. Serveer er een salade bij.

Zelf calzone maken

alt In calzone kun je van alles stoppen. Op de foto zie je een vulling van restkaasjes, champignons, witlof, ui, courgette en passata (oregano, verse basilicum, peper).

De truc voor knapperige calzone: maak de vulling niet te nat. De vulling moet op je opscheplepel blijven liggen en mag er niet afglijden. Als je toch bent uitgeschoten met de tomatensaus, kun je het inbinden met wat bloem.

En de tweede truc: de pizzasteen. Als je calzone in de oven bakt zonder steen, dan moet hij er te lang in en wordt het deeg taai, omdat het vocht van de vulling erin trekt. De steenlozen hanteren de Onno Kleyn methode (een voorverwarmd bakblik of ovenschaal).

Snijd de kazen in kleine blokjes. Mozzarella moet ook in kleine stukjes en neem koemozzarella, die is minder nat dan buffelmozzarella. Bak de groenten gaar en zorg dat het vocht eruit gaat. Blus af met bijvoorbeeld witte wijn en voeg een klein beetje passata (gezeefde tomaten) toe. Breng op smaak met peper en groene kruiden naar keuze.

Rol het deeg uit tot een ronde lap, net als bij pizza. Het mag iets dikker blijven, want je moet het nog vouwen. Schep de vulling middenonder en vouw de pizza dubbel. Vouw de randen naar binnen en druk ze dicht. Voor een glansje, kun je er nog een klein beetje olie over strijken. Schuif de calzone direct in een goed voorverwarmde hete oven.

Annemieke, ’81, culiredactie, schrijft ook voor eigen sites Rozemarijn Koken & Foto en Baby & Dreumes eetfestijn en voor andere media, waaronder Puur Gezond en Ecomama. Heeft twee zoons, doet verder nog wat met PR en communicatie en danst graag Braziliaans.

Vind op Vegatopia

Vaak gelezen

Rodekoolstrudel met walnoten en geitenkaas
Tijdens de gure herfstdagen heb ik vaak zin in calorierijk comfort-voedsel. Deze...
Indiase ratatouille
Eigenlijk had ik voorzien om ratatouille te maken, alles had ik al in huis. Toen kreeg ik echter...
Snelle, kruidige kaasvlindertjes
Deze kaasvlinders heb je lekker snel in de oven en ze smaken veel lekkerder dan die uit de...
Zoete broodjes op z’n Portugees
Mijn laatste vakantie bracht mij voor het eerst in Portugal, een ervaring die niet tegenviel! Ik...
Smeerseltje van rode biet en amandel
Hartig plantaardig broodbeleg blijft niet beperkt tot hummus en guacamole. In de winkel is het...

Het Vegatopia Kookboek

Volg ons op

 

Twitter logo

maxima kitchen equipment

koffiemetkarakter

horecarama

vegatopia maxaro keukens