rodekool thbIedereen die een groentepakket het weet het: in de winter krijg je regelmatig een kool. Een rode, witte of savooie. Maar kool is zo idioot veelzijdig, dus er is eigenlijk helemaal geen reden om te gaan zuchten bij weer een kool in je groentepakket.

Misschien een beetje onnozel, maar ik ontdekte pas onlangs dat je van een kool dus niet een punt moet afsnijden en de rest weer moet terug doen in de koelkast. De kool blijft veel minder lang goed als je er een punt uit snijdt. Veel beter is het om de kool te pellen en er alleen af te pellen wat je nodig hebt. Dat snijdt wel wat lastiger, maar de overblijvende kool blijft zo echt veel langer goed.

Van rode kool maak ik meestal koolsalade, lekker bij falafel of vegetarische shoarma. Ik bereidde rode kool ook al eens in de oven, in een verrassende combinatie met dille, rode pepers en crème fraîche. Maar nu had ik eindelijk de tijd om rode kool ouderwets te stoven. Daar heb je namelijk tijd voor nodig, veel tijd. Ik ben ook wel recepten tegengekomen die de kool maar 20 minuten stoven. Nu hou ik echt niet van doorgekookte groenten, maar na 20 minuten vind ik rode kool nog veel te crunchy.

Ik had geen appels in huis, maar als je wilt kun je ook best twee appels meestoven. Maar ik miste ze niet in het uiteindelijke resultaat. Uit één rode kool gingen bij mij zes porties, ik heb dus verschillende porties ingevroren. Handig om bij de hand te hebben als je een keer weinig tijd hebt.

Gestoofde rode kool

6 porties

1 rode kool (1250 g)
4 el (cider)azijn
100 ml port
1 steranijs
8 jeneverbessen
2 laurierblaadjes
1 el suiker
2 tl zout
zwarte peper
500 ml kokend water
flinke scheut olijfolie

  • Haal het buitenste, taaie blad weg. Spoel de kool even af. Snij de kool in achten. Snij de witte 'stam'/nerf aan de onderkant van elk stuk kool weg. Snij de kool met de keukenmachine in dunne slierten of snij hem in fijne slierten.
  • Doe de jeneverbessen, steranijs en laurierblaadjes in een papieren theezakje als je dat hebt.
  • Verhit de olie in een grote pan.
  • Voeg de kool toe, bak drie minuten, voeg de port, de azijn en het water toe, zet het vuur meteen heel laag, voeg de steranijs, suiker, laurier, jeneverbessen, zout en flink wat zwarte peper toe en roer alles heel goed door. Zet een deksel op de pan.
  • Laat één uur stoven. Vis dan het kruidenzakje eruit en zet het vuur nog even hoog met de deksel van de pan, om het vocht nog iets verder te laten inkoken.

Lekker met aardappelpuree, vegetarische jus en vegaworstjes. 

 

.

Tertia, culiredactie en drijvende kracht achter Vegatopia tot 2016, houdt van restaurants, bij voorkeur in het buitenland.

Vind op Vegatopia

Vaak gelezen

Pronkbonen in kruidige tomatensaus
Je komt ze niet vaak meer tegen: pronkbonen, een grote, vlezige bonensoort die lijkt op snijbonen...
Quesadilla’s met kastanjechampignons, spinazie en cheddar
In Praag werd ons het bekende vegetarisch restaurant Estrella aanbevolen. De zoektocht ernaartoe...
Pittige maïssoep met zoete aardappel en kokosmelk
In een grote supermarkt kocht ik onlangs een pak kant-en-klare maïssoep met zoete aardappel....
Risotto met geroosterde groenten, kerrie en oesterzwammen
Ik was met mijn man net aangekomen in Pefkohori in Griekenland,  en we moesten ons nog even...
Rodekoolstrudel met walnoten en geitenkaas
Tijdens de gure herfstdagen heb ik vaak zin in calorierijk comfort-voedsel. Deze...

Het Vegatopia Kookboek

Volg ons op

 

Twitter logo

maxima kitchen equipment

koffiemetkarakter

horecarama

vegatopia maxaro keukens