altIk hou van lekker hartig. Als kind al liet ik de jam en hazelnootpasta links liggen. Op mijn boterham komt vooral kaas en brie. Zo af en toe probeer ik wel vegetarische smeersels uit de schappen, maar die smaken toch vaak hetzelfde - naar gist - of ze gaan vrij snel vervelen. Tijd dus voor een experiment: zelfgemaakte spread voor op brood. Het moet wel snel in elkaar te draaien zijn, natuurlijk.

De basis voor de spreads is tofu. Er zijn mensen die beweren dat ze niet van de smaak van tofu houden. Raar eigenlijk, want tofu heeft van zichzelf nauwelijks tot geen smaak. Daardoor is het de ideale basis voor van alles en nog wat. En tofu kun je prima 'rauw' gebruiken, want het wordt geproduceerd door sojamelk te koken en te stremmen.

Het procedé voor onderstaande recepten is simpel en kost weinig tijd. Dat is niet voor niets: ik vermoed dat weinig mensen zin hebben om veel tijd te besteden aan het maken van broodbeleg. Ik ook niet trouwens. De samenstelling van de spreads heb ik ook bewust simpel gehouden: mijn ervaring is dat exotische spreads wel lekker zijn voor een keer, maar daarna koop je ze nooit weer. Met 100 gram tofu maak je een hoeveelheid spread die je (in combinatie met ander broodbeleg of andere spreads) binnen een week makkelijk hebt opgemaakt - langer moet je de spread ook niet bewaren.

Paprikaspread

  • 100 gram tofu
  • 80 gram ontvelde paprika (ingelegd, uit pot)
  • 1 ingelegd pepertje
  • scheutje olijfolie

Snij alle ingrediënten grof en maal tot een fijne pasta in de keukenmachine of blender (ca. 20-30 seconden). Breng op smaak met zout.

Rucolaspread

  • 100 gram tofu
  • 20 gram rucola (gewassen)
  • scheutje olijfolie

Snij alle ingrediënten grof en maal tot een fijne pasta in de keukenmachine of blender (ca. 20-30 seconden). Breng op smaak met peper en zout.

Champignonspread

  • 100 gram tofu
  • 80 gram (4 stuks) kastanjechampignons

Snij de champignons fijn. Verhit olijfolie in een pan en bak de champignons een paar minuten stevig aan. Laat afkoelen. Maal de champignons en de tofu tot een fijne pasta in de keukenmachine of blender (ca. 20-30 seconden). Breng op smaak met peper en zout.

Voor alle recepten geldt: als het resultaat te korrelig is, voeg dan een scheutje olijfolie toe en maal nog even kort. Bewaar de spread in een afgesloten pot of glas in de koelkast.

De paprikaspread is pittig en zoetig, met een intensieve smaak. De rucolaspread smaakt kruidig en ietwat bitter - voor de liefhebbers van rucola. De champignonspread is verrassend mild, maar tegelijkertijd donker, intensief. Alle drie lekker, alle drie anders. Na een week uittesten weet ik zeker dat ik vaker tofuspread ga maken. Bovenstaande recepten, maar ook nieuwe variaties.

Een nadeel van spreads is wel dat de 'bite' ontbreekt. Voor de hap-snap-sensatie kun je de paprikaspread garneren met schijfjes (punt-)paprika, de rucolaspread met een paar blaadjes rucola of kerstomaten, en de champignonspread met verse peterselie of geroosterde zonnebloempitten. Brood eten hoeft niet saai te zijn.

alt

Eelco, site-administrator en culiredactie, maakt een goeie brunch op zondagochtenden. Werkt als onderzoeker aan 'recommender systems', ook voor recepten, en doet ook iets met privacy.

Vind op Vegatopia

Vaak gelezen

Makkelijke Franse tomatentaartjes
Moederdag staat voor de deur. Deze week geven we een lekker menu dat heel eenvoudig te maken is,...
Blintzes, Israëlische gevulde flensjes
Het nagerecht van ons moederdagmenu zijn blintzes, dunne Isrealische pannenkoekjes die zowel op...
Stamppot rauwe witlof met groene mosterd en boerenkaas
Deze stamppot was lange tijd favoriet binnen ons gezin, maar is op een of andere manier geleidelijk...
'Chille' pastasalade met orzo
Orzo wordt ook wel risoni genoemd en is een gedroogde pasta van durum tarwe, die qua vorm doet...
Verse pasta met kruidenroomsaus en groene aspergetips
Eerder maakten we reeds het voorgerecht voor het moederdagmenu, Franse tomatentaartjes. Vandaag...

Volg ons op

 

Twitter logo

koffiemetkarakter

maxima kitchen equipment

kerstpakkettenidee

horecarama

Maxaro badkamers tegels

dekbeddiscounter