altGisteren recenseerden we Culinair Sardinië. Vandaag publiceren we een spannend recept uit het hoofdstuk 'dolci': cactusvijgenmarmelade. Voor cactusvijgen zul je naar een exotische groenteboer moeten of het vragen bij je favoriete groenteboer op de markt.

Cactusvijgenmarmelade

alt

30 rijpe cactusvijgen
300 g suiker op iedere kg cactusvijgen
1 flinke citroen

Dit is vanzelfsprekend geen nagerecht, maar wel zoet, Sardijns en heerlijk. Een ander typisch Sardijns product op basis van cactusvijgen, dat op het hele eiland wordt gemaakt, is sapa di fico d’india oftewel most van cactusvijgen.

Raak een ongeschilde cactusvijg nóóit met blote handen aan, want hij is bezaaid met minuscule stekeltjes die zich lelijk aan je huid hechten. Dé manier om cactusvijgen te oogsten is met een plastic emmer en een lange stok waaraan aan het uiteinde een conservenblikje is bevestigd. Vul de emmer met water om het gros van de stekels los te weken en prik de cactusvijgen aan een vork om ze te kunnen schillen. Oogst de cactusvijgen zonder ze aan te raken en doe ze in een emmer. Vul een emmer met water en laat hem enige tijd staan, om zo het gros van de stekels los te weken [noot van de redactie: de cactusvijgen die je hier kunt kopen, zullen zeer waarschijnlijk al van de stekels zijn ontdaan]. Schil de cactusvijgen door ze op een vork te prikken en de schil met een scherp mes spiraalvormig (zoals bij een appel) van bovenaf te verwijderen. Snijd het vruchtvlees in stukjes en breng dit samen met de suiker in een pan zonder water op middellaag vuur aan de kook. Rasp de citroenschil en voeg deze toe. Pers het citroensap uit en voeg ook dit toe. Laat het geheel ongeveer 30 minuten op middellaag vuur pruttelen totdat het mengsel is ingedikt. Roer voortdurend. Laat de marmellade afkoelen en verdeel deze vervolgens over uitgekookte glazen potten. Bewaar de marmelade op een koele, droge plek.

 


altMeer marmelade!

 

Annemieke, ’81, culiredactie, schrijft ook voor eigen sites Rozemarijn Koken & Foto en Baby & Dreumes eetfestijn en voor andere media, waaronder Puur Gezond en Ecomama. Heeft twee zoons, doet verder nog wat met PR en communicatie en danst graag Braziliaans.

Vind op Vegatopia

Vaak gelezen

Pastei van paddestoelen, pompoen en blauwe kaas
Is er iets romantischer dan met Valentijn je liefdesuiting op een lekkere pastei te plakken en die...
Roti, op z’n bakras
Ooit vloog ik naar Suriname. Naast me in het vliegtuig zat een vrouw in feestelijke Surinaamse...
Lekker stevig brood met pitten en een korst
Na elf jaar in Duitsland te hebben gewoond vind ik het Nederlandse brood doorgaans maar slap en...
Nasi goreng tempeh met seroendeng en atjar
De naam nasi goreng betekent gewoon 'gebakken rijst'. Dit restverwerkingsgerecht voor overgebleven...
Chana aloo
Koken kan ook met heel eenvoudige ingrediënten. Deze curry met kikkererwten (chana in Hindi)...

Het Vegatopia Kookboek

Volg ons op

 

Twitter logo

maxima kitchen equipment

koffiemetkarakter

kerstpakkettenidee

horecarama

vegatopia maxaro keukens