inmaken thbIk wilde schrijven dat de oogstmaand is aangebroken. Blijkt augustus al oogstmaand, je kunt wel zien dat ik van de supermarktgeneratie ben. Toch zijn veel groenten juist nu voordelig: tomaten, komkommers, bloemkolen en pruimen liggen in stapels voor een zacht prijsje op de markt. Tijd om een dagje inmaken te plannen.

 

Piccalilly

In september maak ik graag piccalilly, meteen een pot of 10. Tot mei heb ik dan genoeg om al die keren dat ik stamppot maak er een flinke schep van die heerlijke zure piccalilly bij te eten. Ook fijn bij de tosti. Aan een paar potten voeg ik groene peper toe, voor een extra scherpe piccalilly. Echte bikkels gebruiken een Madame Jeanette, zo'n Surinaamse gele, beetje ronde peper. Verder gaat er bloemkool, wortel, komkommer, verse augurk als ik die kan vinden en zilveruitjes in. Ik smokkel met de zilveruien: ik neem geen verse, maar uitjes uit pot.
Hier vind je een leuk recept voor boerenpiccalilly en hier vind je de bereidingswijze met plaatjes.

Tomatensaus

De lekkerste tomatensaus maak je zelf, hup van een paar kilo op de markt. Een traditioneel recept vind je hier. Je kunt de tomaten ook eerst roosteren in de oven, dat geeft een lekker smaakje aan je saus, hoe je dat doet, lees je hier.

Pickles en zuur

Bij Midden-Oosters en Aziatisch eten serveer ik graag iets zuurs, een fris bijgerecht om de scherpte van de pepers en specerijen te balanceren. Ook door de week, en wat is er dan handiger dan een pot komkommerpickles en ingemaakte citroenen op voorraad te hebben?

Chutneys

Bij kaas, hartige pannenkoeken, op een broodje: uienchutney is heel multifunctioneel. Ik zorg altijd voor een paar potten in de kast, ook leuk om cadeau te geven. Op de markt vind je nu ook erg lekkere pruimen. In dit recept voor rabarberchutney kun je de rabarber prima vervangen door pruimen. Lekker bij couscous.

 

Tertia, culiredactie en drijvende kracht achter Vegatopia tot 2016, houdt van restaurants, bij voorkeur in het buitenland.

Vind op Vegatopia

Vaak gelezen

Schotse eieren
Op 3 juni verscheen de recensie van 'De Vega Optie van Joke Boon, vandaag publiceren we een recept...
Romige courgette-bloemkoolsoep met kerrie
Wij zijn hier thuis gek op lekker lobbige groentesoep. Zodra er wat over is aan groenten, of als ze...
Ovenschotel met witlof en kaas en daarbij kruidige aardappelpuree
Voor een vergelijkende test voor de plantaardige kaas van Nature & Moi, maakte ik een...
Pronkbonen in kruidige tomatensaus
Je komt ze niet vaak meer tegen: pronkbonen, een grote, vlezige bonensoort die lijkt op snijbonen...
Pittige maïssoep met zoete aardappel en kokosmelk
In een grote supermarkt kocht ik onlangs een pak kant-en-klare maïssoep met zoete aardappel....

Het Vegatopia Kookboek

Volg ons op

 

Twitter logo

maxima kitchen equipment

koffiemetkarakter

kerstpakkettenidee

horecarama

vegatopia maxaro keukens

Kerstpakket