quinoasalade thbIk kan deze quinoasalade ook een voorraadkastsalade noemen, want er gaat nogal wat in. Ik had heel veel kleine hoeveelheden wintergroenten liggen en die gaan allemaal in deze fijne salade. Hier op de redactie is quinoa maar matig populair, maar het is echt lekker in een salade. Je moet hem wel met voldoende zout koken. Ook lekker de volgende dag in de lunchtrommel.

Maar als jij dus geen aardpeer maar wel knolselderij in je koelkast hebt liggen of je wilt liever pompoen in plaats van wortel gebruiken dan kan dat ook allemaal. Wie helemaal plantaardig wil eten, laat de feta gewoon weg en gebruikt eventueel wat meer tempeh.

Maaltijdsalade voor 2 personen
150 g quinoa
350 g aardperen
200 g wortel
1 struikje roodlof (of witlof)
60 g boerenkool (=2 bladeren. Gebruik je voorgesneden boerenkool uit een zak neem dan 45 gram)
200 g tempeh
75 g feta
paar takken koriander
1 tl gerookt paprikapoeder
2 el sojasaus
snuf pul biber
1 el (appel)azijn
1 el sinaasappelsap
scheutje zonnebloemolie
wat olijfolie

Voor de dressing
2 el sinaasappelsap
1/2 el citroensap
2 el olijfolie
1 tl oregano
zoutquinoasalade

  • Was de quinoa in een zeef en doe de quinoa in een pan. Overgiet met water zodat de quinoa goed onderstaat. Voeg 1/4 tl zout toe. Kook 30 minuten op middelhoog vuur en giet af.
  • Verhit de oven op 225 graden.
  • Haal de nerven van de boerenkool en hak in stukjes (als je geen boerenkool uit een zak gebruikt). Droog de boerenkool als die nog nat van het wassen is goed af met een theedoek. Leg de boerenkool op een bakplaat met bakpapier en giet een eetlepel olijfolie en een snufje zout erover. Maseer de olijfolie even in de kool zodat de olie goed verdeeld raakt over de kool. Leg de kool 12 minuten in de oven. De bovenkant is dan een beetje bruin en krokant en de onderkant nog groen en sappig. Dat is de bedoeling. Zet de kool even weg.
  • Hou één aardpeer apart. Boen de rest van de aardperen goed schoon, je hoeft ze niet te schillen. Snij ze in stukjes. Snij de wortel in grove stukken. Leg op een bakplaat. Meng een eetlepel olijfolie, een eetlepel sinaasappelsap en wat zout en peper door elkaar. Giet over de wortels en aardperen. Leg 35 minuten in de oven (van 225 graden), eventueel halverwege even schudden.
  • Schil de overgebleven aardpeer en schaaf hem met een mandoline in heel dunne plakken (of snij in dunne plakken). Leg in een bakje en overgiet met de appelazijn en een snufje zout. Laat zo even staan.
  • Meng in een kom het paprikapoeder met de sojasaus en de pul biber. Snij de tempeh in dobbelstenen en meng met het sojasausmengsel. Laat even staan. Verhit een scheut zonnebloemolie en bak de tempeh op hoog vuur krokant. Zet even apart.
  • Snij de witlof in langwerpige repen en snij de feta in blokjes.
  • Meng de ingrediënten van de dressing door elkaar.
  • Doe de quinoa in een grote kom. Roer alle ingrediënten erdoor en roer dan ook de dressing erdoor.

alt Meer quinoa

 

Tertia, culiredactie en drijvende kracht achter Vegatopia tot 2016, houdt van restaurants, bij voorkeur in het buitenland.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

horecarama

dekbeddiscounter