babymiljonairs thbMillionaires' shortbread is een Engelse traktatie: boterige shortbread-koek met daarop een laag karamel en daarop weer chocola. Geweldig lekker, maar met één nadeel: het is lastig in mooie kleine stukjes te snijden. Wij maakten daarom deze babymiljonairs.

En, eerlijk is eerlijk, er is nog een nadeel. Je weet met deze koekjes in de trommel, nooit meer wie nou je échte vrienden zijn en wie er alleen maar poeslief doen vanwege die koektrommel. Net als een echte miljonair dus.

Dit recept is voor een flink volle trommel. Wil je er minder maken, dan is het goed mogelijk om het hele recept aan karamel te maken (anders blijf je ook maar zitten met dat halve blik gecondenseerde melk). De karamel hardt uit tot een soort toffee, het is helemaal geen straf om deze, al dan niet door de chocola gewenteld, bij de thee te geven. Of zelf op te eten, als snoeperij voor de kok.

Wij maakten de miljonairs met best wat zout door de karamel, en met een mooie laag pure chocola. Dat maakt het wel behoorlijk 'volwassen', als je voor kinderen bakt (of van zoeter houdt dan wij) kun je rustig minder zout gebruiken, en melkchocola.

Voor zo'n 45 babymiljonairs

De shortbread
225 g bloem
75 g suiker
175 g boter
een snuf zout
eventueel: mini-muffinpapiertjes

De karamellaag
50 g suiker
50 g boter
een blikje gecondenseerde melk
1/2 tl zout (of minder, als je niet van zoutige karamel houdt)

De chocoladelaag
250 g lekkere chocola (wij gebruikten flink pure chocola)

De koekjes

 • Verwarm de oven voor op 200 graden (een heteluchtoven op 180 graden).
 • Snijd de boter in blokjes. Meng de boterblokjes met de bloem, suiker en zout.
 • Knijp de boter door de bloem en de suiker, totdat er geen duidelijke stukjes boter meer inzitten. Of gebruik een keukenmachine (of het hakmolentje van de staafmixer). Meng het geheel tot een bal deeg.
 • Rol het deeg tot balletjes ter grootte van een flinke knikker en leg elk deegbolletje in een muffinvormpje (of leg ze gewoon los op een bakplaat met een vel bakpapier erop).
 • Duw elk deegbolletje een beetje plat met je duim.
 • Bak de koekjes in tien minuten gaar. Ze kleuren niet echt, maar krijgen wel een goudbruin randje en zien er niet meer als deeg uit.
 • Laat de shortbread afkoelen.

De karamellaag

 • Zet een schoteltje in de vriezer.
 • Doe de suiker met een scheutje water in een ruime pan en zet deze op halfhoog vuur. Eerst zal het water sissend uit de siroop verdampen en dan gaat de suiker langzaam karamelliseren. Beweeg de pan een beetje: als je aan één rand van de pan karamel ziet ontstaan, schud je de rest van de suiker een die kant op, zodat de suiker mooi gelijkmatig verwarmd wordt.
 • Laat de karamel mooi bruin kleuren. In ons geval geldt dat hij altijd nét iets langer op moet staan dan we denken: hij moet niet verbranden, maar goudbruin is nog niet bruin genoeg.
 • Als de karamel mooi bruin is en een beetje donker begint te ruiken, gooi je de boter, gecondenseerde melk en het zout erbij. Nu ga je als een gek roeren.
 • In eerste instantie heb je nu een klont hard geworden karamel in een pan gecondenseerde melk. Geen paniek, blijf roeren en het komt goed.
 • De gecondenseerde melk wil graag aanbranden, dus je blijft als een gek roeren. Als de boel heter wordt, komt er stoom vrij. Dat is goed, de karamel dikt nu in. Na een paar minuten in een stomende pan roeren zie je dat de caramelklont oplost en de gecondenseerde melk mooi toffeekleurig wordt.
 • Waarschijnlijk is de karamel nu hartstikke goed. Haal hem van het vuur en giet een lepeltje op het schoteltje dat al die tijd in de vriezer stond. Wacht even (echt, want het spul is loeiheet, dus het duurt even voor het is afgekoeld). En voel (en proef) daarna even of het een fijne structuur heeft: ik hou ervan als de karamel stevig, maar ook nog een beetje zacht is. Iets zachter dan in een chocoladetoffee.
 • Als de karamel naar je tevredenheid is, schep je voorzichtig met een lepeltje een klodder karamel op elk koekjes. Wees royaal en kijk uit: de karamel is nog steeds loeiheet. Wordt de karamel te taai om mee te werken? Verwarm hem dan voorzichtig, tot hij weer handelbaar is.
 • Zet de koekjes een paar uur in de koelkast, om de karamel te laten uitharden.

De koekjes afmaken

 • Hak de chocola in stukjes en doe de helft in een hittebestendige kom.
 • Hang de kom boven een pan kokend water (laat de kom het water niet raken) en laat de chocola smelten.
 • Als de chocola mooi gesmolten is haal je de kom van de pan en roert er de andere helft van de chocola door. Blijf roeren, tot alle chocola is gesmolten.
 • Roer de chocola door, tot de kom behoorlijk is afgekoeld. Je hebt de chocola nu 'getempereerd', waardoor hij mooi knapperig uithardt.
 • Schep een lepeltje chocola op elk koekje.
 • Laat de chocola uitharden. En probeer niet alle koekjes zelf op te eten.

babymiljonairs

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Vaak gelezen

Rabarbercake met crumble
Bij het voorjaar hoort rabarber en daarom bakken we een rabarbercake met een lekkere crumblelaag...
Pruimentaartjes met steranijs
Elke zomer kijk ik  uit naar de pruimentijd, maar laatst hoorde ik van iemand die niet wist...
Schwarzwälder Kirschtorte
Afgelopen juni kwam een kinderwens in vervulling: vakantie vieren in het Zwarte Woud, de wereld van...
Frambozencake met chocoladeroom
Een stuk vruchtencake kan altijd, maar versierd met chocolade-eitjes wordt het een echte...
Frambozen-amandelcupcakes
Vandaag bakken we smeuïge frambozencupcakes met amandel. Gezellig om samen te bakken en van te...

Volg ons op

 

Twitter logo

horecarama

dekbeddiscounter