lekker, herfstige mueslirepenHet is herfst en het regent. Dan kun je twee dingen doen. Binnen blijven en iets lekkers maken, of naar buiten gaan en met je regenjas aan door de plassen stampen. Of allebei: in de plassen stampen dan daarna deze mueslirepen eten bij de thee. Of eet ze tijdens het stampen.

Annabel Langbein, die leuke Nieuw-Zeelandse mevrouw die af en toe op 24Kitchen langskomt, was de eerste die ik zulke mueslirepen zag maken. De truc is dat je niet de repen bakt, maar alleen de vlokken. De repen doen qua structuur bijna aan van die platte sesamkoekjes denken: een beetje kleverig, maar wel knapperig. En het hele jaar door lekker, niet alleen in de herfst.

Je kunt in dit recept havermout gebruiken of havervlokken. Het voordeel van havermout is dat elke supermarkt het heeft, voor havervlokken moet je naar de natuurwinkel. Havervlokken zijn iets grover dan havermout, en daardoor wordt de structuur van de repen, vind ik, beter. En als je dan toch bij de natuurwinkel bent om vlokken te kopen, kun je ook overwegen om ander graan, of een mengsel van verschillende vlokken te gebruiken.

Varieer ook met de rest van de inhoud: het is erg lekker om de rozijnen (gedeeltelijk) door gedroogde cranberries te vervangen, of in stukjes gesneden abrikozen. O, en het moet ook superlekker zijn om de mueslirepen in de gesmolten chocola te dopen.

Voor een vorm van 26x16 cm (of 20x20 ofzo)
200 g havervlokken (natuurwinkel) of havermout
75 g pompoenpitten
75 g zonnebloempitten
75 g lijnzaad
50 g boter
50 g pindakaas
75 g suiker
75 g stroop
1/4 tl zout
100 g rozijnen

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Leg een stuk bakpapier in de vorm. Dat gaat het makkelijkst door er een prop van te maken en die weer uit te vouwen. Het bakpapier heeft nu veel minder eigen wil.
  • Spreid de vlokken en de pitten uit op een bakplaat. Rooster ze tot ze een klein beetje beginnen te kleuren en de vlokken knapperig zijn. Roer de boel halverwege even om. Bij mij duurde dit twintig minuten, maar het is nogal afhankelijk van de grootte van je bakplaat en het enthousiasme van je oven, hou het daarom een beetje in de gaten. Als je dat makkelijker vindt, kun je de vlokken ook in de vorm waar je de repen in gaat maken roosteren, maar dan duurt het langer, en moet je de boel vaker omroeren.
  • Verhit de boter, pindakaas, stroop, suiker en zout op een middelhoog vuurtje. Blijf erbij en roer, dit mengsel wil graag aanbranden.
  • Zodra de boel kookt draai je het vuur laag en laat je het vijf minuten zachtjes borrelen.
  • Draai het vuur uit en roer de vlokken, het pindakaasmengsel en de rozijnen door elkaar tot alles goed gemengd is.
  • Duw het mengsel in de bakvorm en strijk het glad met de achterkant van een lepel (of voorzichtig met je vingers, het koelt best snel af).
  • Snij er mooie stukjes van.

herfstige mueslirepen

Vind op Vegatopia

Vaak gelezen

Pastei van paddestoelen, pompoen en blauwe kaas
Is er iets romantischer dan met Valentijn je liefdesuiting op een lekkere pastei te plakken en die...
Roti, op z’n bakras
Ooit vloog ik naar Suriname. Naast me in het vliegtuig zat een vrouw in feestelijke Surinaamse...
Lekker stevig brood met pitten en een korst
Na elf jaar in Duitsland te hebben gewoond vind ik het Nederlandse brood doorgaans maar slap en...
Nasi goreng tempeh met seroendeng en atjar
De naam nasi goreng betekent gewoon 'gebakken rijst'. Dit restverwerkingsgerecht voor overgebleven...
Chana aloo
Koken kan ook met heel eenvoudige ingrediënten. Deze curry met kikkererwten (chana in Hindi)...

Het Vegatopia Kookboek

Volg ons op

 

Twitter logo

maxima kitchen equipment

koffiemetkarakter

kerstpakkettenidee

horecarama

vegatopia maxaro keukens