altIk ben geen grote fan van vleesvervangers, maar wel een liefhebber van junkfood af en toe. Daar komen vleesvervangers goed van pas, bijvoorbeeld in deze vega(n) worstenbroodjes.

 

Ik gebruik elke soort vleesvervanger, zolang er maar geen paneermeel omheen zit. Voor de authentieke worstenbroodjes-smaak gebruik ik standaard supermarktgehaktkruiden. Dit maakt het wel zout, maar het is junkfood, dus dat hoort.

Voor een veganistische versie kun je veganistische vleesvervangers gebruiken. In het deeg vervang je de boter door plantaardige margarine en het geklutste ei door bijvoorbeeld no-egg. Je kunt het ook weglaten, het deeg wordt dan alleen iets steviger. Bestrijk de broodjes voor het bakken met water ipv het ei.
De broodjes zijn goed in te vriezen, je kunt ze meteen uit de diepvries opwarmen in de magnetron, 1 minuut op 800 watt.

Vegetarische worstenbroodjes

Voor acht broodjes

250 g bloem
een half zakje (3,5 gram) droge gist
ongeveer 1,3 dl water
1 kleine tl zout
25 g roomboter
15 g witte basterdsuiker
1 ei, geklutst
225 g vleesvervangers naar keuze
1 el gehaktkruiden, kant-en-klaar of zelf samengesteld
1 el maizena
5 el water

  • Maak een deeg van bloem, water, gist, roomboter, zout, suiker en 2/3 van het geklutste ei. Laat het deeg 1 uur rijzen op een warme plek.
  • Maak ondertussen de vulling: hak de vleesvervangers tot kruimels, het makkelijkst gaat dit in de keukenmachine. Voeg de gehaktkruiden toe. Los de maizena op in het water en voeg deze oplossing bij de vleesvervanger, je kunt het nu kneden. Vorm 8 rolletjes en bedek ze met folie.
  • Verdeel het deeg na de rijstijd in 8 porties (ongeveer 60 gram deeg per broodje). Rol uit tot een rechthoekig lapje dat rondom 2 cm breder is dan het rolletje. Leg op elk stuk deeg een rolletje en vouw het deeg dicht, leg het met de naad naar beneden op een ingevet bakblik. Dek af met folie (zorg dat je het deeg niet raakt) en laat nog een uur rijzen.
  • Verwarm de oven voor op 190 graden (boven en onder warmte). Bestrijk de broodjes met het overgebleven geklutste ei en bak de broodjes in 15-20 minuten goudbruin en gaar.

alt

 


altMeer hartige snacks!

 

 

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Vaak gelezen

Messy martabak
In het boek Vegan Comfort van Milou van der Will staan allerlei lekkere gerechten en snacks om...
Bulgaarse mezze: shopska-salade & patatnik met courgette en dille
De Bulgaarse keuken is niet erg bekend bij ons. Mogelijk staat deze te zeer in de schaduw van de...
Snelle topping met paranoten
Deze topping is in no-time gemaakt en de ingrediënten heb je meestal wel in huis. Su-per-lekker...

Volg ons op

 

Twitter logo

horecarama

dekbeddiscounter