In onze serie 'Sven kookt Zuid-Amerikaans' een recept voor Braziliaanse chocoladetruffels. Je hebt maar een paar ingrediënten nodig en ze zijn makkelijk en snel te maken - en nog sneller op. Voor veganisten hebben we een versie met amandel- of sojamelkpoeder.

Een geschiedenislesje

Brigadeiro is ongetwijfeld de meest populaire huisgemaakte zoetigheid in Brazilië. Volgens de overlevering is brigadeiro ontstaan in de jaren 1940 tijdens de presidentiële kiescampagne van brigadier Edouardo Gomes. Tijdens deze periode waren ingevoerde producten, zoals noten en fruit, schaars geworden door de oorlog in Europa. Zijn aanhangers zouden de zoetigheid verkocht hebben om zijn campagne te financieren. President is hij nooit geworden, maar zijn naam is wel voor altijd verbonden aan de bereiding.

Rond deze periode bracht Nestlé ook gecondenseerde melk en chocoladepoeder op de markt. Hun marketingmachine heeft zeker bijgedragen aan de bekendheid en verspreiding van brigadeiro.

Het is een gemakkelijk en leuk recept om samen met kinderen te maken. Van de basisbereiding kun je truffels maken - brigadeiros -, maar je kunt de massa ook warm opdienen in kleine kopjes, of gebruiken als cakevulling. In Brazilië vind je uiteraard ook winkels met ambachtelijke brigadeiros van hoogstaande kwaliteit.

Melk: gecondenseerd of geëvaporeerd?

Juist omdat het zo eenvoudig te maken is, is brigadeiro uitgegroeid tot een basisrecept waarmee je eindeloos kan variëren. De basis is ingedikte gecondenseerde melk met boter en een andere toevoeging, meestal chocolade en/of gemalen noten.

In Brazilië gebruiken ze dikke, gesuikerde gecondenseerde melk uit blik. Je kunt deze ook bij ons de supermarkt vinden, maar het eindresultaat wordt dan voor onze smaak te zoet. Het is beter om de ongezoete versie de gebruiken, oftewel geëvaporeerde melk (of koffiemelk). Het grote verschil tussen de dikke gecondenseerde melk en de dunne geëvaporeerde melk is dat de laatste langer moet inkoken, 25 minuten in plaats van 5 minuten.

Brigadeiros

voor ongeveer 20 balletjes

1 blik gecondenseerde melk (standaardmaat, 310ml) of 4dl geëvaporeerde melk (koffiemelk kan ook)
100 g chocolade, grof gehakt (melk of puur)
20 g roomboter
100 g chocoladehagel (melk of puur)
klein klontje boter
kleine papieren cakevormpjes (optioneel)

 • Giet de gecondenseerde melk in een pannetje, zet het op middelhoog vuur en smelt hierin al roerend met een houten lepel de chocolade en de boter.
 • Wanneer het geheel begint te bubbelen, zet je het vuur iets lager en laat je het al roerend zachtjes pruttelen totdat het dik genoeg is en loslaat van de bodem van de pan (ongeveer vijf minuten voor gecondenseerde melk, 25 minuten voor geëvaporeerde melk). De basisbereiding is nu klaar.
 • Stort de brigadeiro in een schotel en laat het minstens 30 minuten afkoelen.
 • Wrijf je handpalmen in met wat boter om plakken te vermijden en maak balletjes van telkens een flinke theelepel van het mengsel. De doorsnee brigadeiro heeft de grootte van een Ferrero Rocher.
 • Rol de balletjes vervolgens in de chocoladehagel en plaats ze in een papieren vormpje. Laat ze minstens een uur opstijven in de koelkast voor meer stevigheid.
Variaties:

De chocoladehagel kun je ook vervangen door cacaopoeder, kokos, verkruimelde speculaasjes, amandelschilfers, gemalen noten of gekleurde taartversiering.

Vegan Brigadeiros

Voor een veganistische versie van brigadeiro blijft het principe hetzelfde. In Brazilië verkopen ze gecondenseerde sojamelk in blik, maar die ben ik hier nog niet tegengekomen. Daarom gebruiken we plantaardig melkpoeder met water om dezelfde consistentie te verkrijgen.

120 g amandelmelkpoeder (of sojamelkpoeder)
1 el cacaopoeder
1 el suiker
1 dl kokend water
1 el neutraal smakende olie (geen olijfolie)
extra cacoapoeder
kleine papieren cakevormpjes (optioneel)

 • Meng het amandelmelkpoeder, de cacao en de suiker in een kom.
 • Giet er het kokend water bij roer alles zeer goed tot een glad geheel. Voeg de olie erbij en giet het mengsel vervolgens in een kookpan.
 • Breng het geheel zachtjes aan de kook en laat het vijf tot tien minuten al roerend pruttelen totdat het geheel ingedikt is en loslaat van de bodem van de pan.
 • Doe de brigadeiro op een bord en laat hem een uur afkoelen in de koelkast.
 • Doe wat cacaopoeder op een bordje.
 • Neem een theelepel brigadeiro, wentel het door de cacao en rol er een balletje van met je handen. Plaats het in een papieren vormpje. Laat ze nog even opstijven in de koelkast.

Foto brigadeiro: Mayra (Maych) @ Wikimedia/Flickr

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Vaak gelezen

Aardbeien met kwarkslagroom en koekkruimels
Fruit met kwark en slagroom, dat ken ik al sinds mijn kindertijd. 's Winters aten we het met...

Volg ons op

 

Twitter logo

horecarama

dekbeddiscounter