Eergisteren bespraken we het Duitse kookboek 'Vegetarisch mit Leidenschaft' van Andi Schweiger, waarin je volop inspiratie vindt voor niet-alledaagse combinaties van ingrediënten. Sommige recepten lijken op het eerste gezicht wel erg experimenteel, maar blijken toch zeer 'bodenständig' (met beide benen op de grond) te zijn. Zoals dit recept, het tweede dat we mogen publiceren.

Normaal gesproken publiceren we recepten uit kookboeken precies zoals ze in het boek staan. Voor dit boek maken we een uitzondering en geven een Nederlandse vertaling van het recept.

Kokosrisotto met gember-prei en shiitake-paddenstoelen

Voor vier personen

Voor de kokosrisotto
2 sjalotten
40 g boter
130 g risottorijst
200 ml droge witte wijn
zeezout
ca. ½ l kokosmelk
6 stengels bieslook
2 el geraspte Parmezaanse kaas

Voor de shiitake-paddenstoelen
2 sjalotten
16 shiitake-paddenstoelen
2 el olijfolie
2-3 el sojasaus
40 g boter
zeezout

Voor de gember-prei
160 g prei
50 g boter
5 g geraspte gember
zeezout

  • Voor de kokosrisotto: schil de sjalotten en snij ze in kleine blokjes. Verhit de boter in een pan en bak de sjalotten glazig. Voeg de risottorijst toe en bak deze kort mee. Blus af met de wijn en kook deze in tot de vloeistof tot 1/5 is gereduceerd.
  • Breng de risotto op smaak met twee snufjes zeezout. Voeg zoveel kokosmelk toe dat de rijst bedekt is en kook ook dit in, blijf roeren. Herhaal het procedé totdat de risottorijst na 25 minuten al dente is.
  • Schil ondertussen de sjalotten voor de sjiitake-paddenstoelen en snij ze in kleine blokjes. Maak de shiitake-paddenstoelen schoon en verwijder de stelen. Verhit de olijfolie in een pan en bak de sjalotten en de shiitake aan, totdat de paddenstoelen bijna gaar zijn. Blus af met sojasaus en voeg de boter toe. Breng op smaak met zout, afhankelijk van de sojasaus die je gebruikt.
  • Snij voor de gember-prei de prei in lengterichting doormidden, was de prei, en snij deze in dunne schijfjes. Verhit de boter in een kleine pan en fruit gember en pei kort. Breng op smaak  met zeezout en nog wat gember.
  • Was en droog de bieslook, en snij deze in kleine rolletjes. Meng dit samen met de geraspte Parmezaanse kaas door de risotto. Serveer de kokosrisotto in diepe borden of schaaltjes, met de gember-prei en de shiitake erop of ernaast.

Tip

Je kunt de risotto prima van tevoren voorbereiden: kook de risotto bijna (vier-vijfde) gaar en bewaar deze op een bakblik totdat je de risotto 'afmaakt' volgens de hierboven beschreven methode.

© ZS Verlag / Stefan Braun

Eelco, site-administrator en culiredactie, maakt een goeie brunch op zondagochtenden. Werkt als onderzoeker aan 'recommender systems', ook voor recepten, en doet ook iets met privacy.

Vind op Vegatopia

Vaak gelezen

Pronkbonen in kruidige tomatensaus
Je komt ze niet vaak meer tegen: pronkbonen, een grote, vlezige bonensoort die lijkt op snijbonen...
Quesadilla’s met kastanjechampignons, spinazie en cheddar
In Praag werd ons het bekende vegetarisch restaurant Estrella aanbevolen. De zoektocht ernaartoe...
Pittige maïssoep met zoete aardappel en kokosmelk
In een grote supermarkt kocht ik onlangs een pak kant-en-klare maïssoep met zoete aardappel....
Risotto met geroosterde groenten, kerrie en oesterzwammen
Ik was met mijn man net aangekomen in Pefkohori in Griekenland,  en we moesten ons nog even...
Rodekoolstrudel met walnoten en geitenkaas
Tijdens de gure herfstdagen heb ik vaak zin in calorierijk comfort-voedsel. Deze...

Het Vegatopia Kookboek

Volg ons op

 

Twitter logo

maxima kitchen equipment

koffiemetkarakter

horecarama

vegatopia maxaro keukens