Nee, het is echt geen nieuwlichterij, deze risotto met galiameloen. Een Italiaanse collega uit Turijn vertelde me dat dit een traditionele, zomerse risotto is. De rest van de redactie reageerde nogal sceptisch: fruit in hartige gerechten is vragen om bezoek van de smaakpolitie. Nou, laat de smaakpolitie dan eerst die Italianen maar oppakken.

Maar waarom zou meloen in de risotto raar moeten zijn? Meloen behoort tenslotte tot de komkommerfamilie, waartoe onder andere ook de pompoen en de courgette behoren.

Op Nederlandse of Engelstalige receptensites moet je recepten voor meloenrisotto met een lichtje zoeken, maar als je zoekt naar 'risotto al melone' krijg je behoorlijk wat treffers. Zeer verschillende, maar vrijwel allemaal vrij simpele recepten. In één recept werd zelfs rum gebruikt, maar dat leek me niet erg authentiek Italiaans.

Mijn eerste pogingen tot meloenrisotto waren nog niet optimaal. Ik had namelijk de waarschuwing ter harte genomen dat je de zoete meloensmaak flink moet compenseren. De risotto met meloen, Parmezaanse kaas, gedroogde tomaat en rucola was prima te eten, maar de meloensmaak was een beetje zoek. En dat was nu precies de lol van deze risotto.

Deze versie is uitgesproken meloenig: een gedeelte van de meloenstukjes wordt pas op het laatst toegevoegd en de citroen versterkt de fruitsmaak. De rode ui en vooral de Parmezaanse kaas geven echter behoorlijk tegengewicht. Een geslaagde, bijzondere combinatie die je zeker moet uitproberen als je frisse gerechten lekker vindt en niet bang bent voor de smaakpolitie.

Voor twee personen

1/2 galiameloen (ca. 450 g vruchtvlees)
1 volle kop (160 g) risottorijst
1 (rode) ui
rode Spaanse peper (optioneel, hoeveelheid naar smaak)
1 flinke bosui (of 2 kleine)
1 biologische citroen
40 g Parmezaanse kaas (zelfgeraspt is het lekkerst)
1 laurierblad, vers of gedroogd
scheutje olijfolie
ca. 1/2 tl zout

  • Schil de meloen, verwijder de pitten en snij in kleine blokjes. Snipper de rode ui, snij de bosui fijn, evenals de peper (als je die gebruikt).
  • Rasp de schil (zest) van de citroen en pers deze uit.
  • Verhit olijfolie in een pannetje en stoof hierin 5 minuten het rode uitje (en eventueel de Spaanse peper) zacht op laag vuur. Breng ondertussen minstens twee koppen water (liever nog wat meer, voor de zekerheid) aan de kook.
  • Doe nu 300 gram meloen (hou de overige 150 gram apart), risotto, laurierblaadje en citroensap in de pan en meng deze goed met het gestoofde uitje.
  • Voeg zout en ca. 1/2 kop kokend water toe totdat de risotto onder staat.
  • Kook de risotto in 15 minuten gaar, roer regelmatig en voeg telkens weer een scheutje water toe.
  • Meng nu de overige meloenstukjes, bosui, citroenrasp en de Parmezaanse kaas door de risotto en voeg indien nodig nog een scheutje water toe. Verwijder het laurierblaadje.
  • Laat de risotto nog 5 minuten pruttelen voor je deze serveert.

Eelco, site-administrator en culiredactie, maakt een goeie brunch op zondagochtenden. Werkt als onderzoeker aan 'recommender systems', ook voor recepten, en doet ook iets met privacy.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Vaak gelezen

‘Risotto’ van gierst met doperwten, broccoli en hazelnoten
Gierst is een graan dat niet zoveel mensen kennen, maar dat wel heel lekker is. Het leek me leuk...
Zomerse orzo met tuinbonen en courgette en mozzarella
Begin juli beginnen de échte zomergroenten en -kruiden van de Nederlandse grond te komen:...
Eenvoudige éénpanspasta met tomaten en olijven
Eénpanspasta is al sinds jaar en dag een ding op het internet. De grote hype ligt achter ons, maar...
Gnocchi met spinazie, paprika, tomatensaus én pesto
Als tiener proefde ik gnocchi voor het eerst. Dat was geen succes: ik kon me niet voorstellen dat...
Orzo met schorseneren
In ons groentepakket kregen we schorseneren. Oei, wat maak je daar nu mee? Schorseneren zien er...

Volg ons op

 

Twitter logo

horecarama

dekbeddiscounter