worteltortillaIk ben recent verhuisd en tot mijn grote plezier heb ik sindsdien een keuken die zeker twee keer groter is dan m'n vorige. Minder blij was ik met het verlies van mijn gasaansluiting, ik heb een hekel aan elektrisch koken. Ik troostte mezelf door een inductieplaat in de keuken te laten installeren in plaats van de standaard keramische en dat bleek een goede keus.

Nooit eerder had ik zoveel controle over de warmtetoevoer tijdens koken. Ik ben dit uitgebreid aan het onderzoeken en heel blij met wat ik tot nu toe ontdekt heb. Eerlijk, ik wil niet meer terug, ook al zou me de mogelijkheid alsnog geboden worden. De pitten van mijn oude gaskookplaat waren niet echt traploos verstelbaar, maar hadden drie standen: laag, hoog en heel hoog. Recepten die vroegen om langzame toevoer van weinig warmte vormden een uitdaging en de grote pit was eigenlijk zelden bruikbaar waardoor ik regelmatig een pit te kort kwam.

Onlangs maakte ik een tortilla, gebaseerd op de Spaanse aardappelomelet. Traditioneel heeft dat bij mij aan één kant een zwarte cirkel die de plek van de gasvlam aangeeft. Deze keer was de tortilla helemaal gelijkmatig goudbruin en bovendien sneller klaar dan op gas ooit lukte.

Deze tortilla bevat wortel in plaats van aardappel, waardoor hij zoeter en minder zwaar is dan het origineel. Daarnaast heb ik er wat verse gember in gedaan voor een beetje extra pit. Als je zin hebt in écht pittig, voeg je chilivlokken naar smaak toe.

Worteltortilla

bijgerecht voor 4 personen of te serveren als borrelhapje voor meer personen

5 eieren
300 g wortelen
1 cm gember
1 el platte peterselie (alleen het blad)
1 el bieslook
vers gemalen zwarte peper
olie of boter om in te bakken
extra: een pan met dikke bodem en een deksel, en een bord om de tortilla mee te keren

Als je geen platte peterselie hebt, kun je ook krulpeterselie gebruiken. Gebruik dan anderhalve eetlepel, het is minder sterk van smaak. 

  • Breek de eieren in een kom en roer ze los.
  • Maak de wortelen schoon, rasp ze grof en roer door de eieren.
  • Maak de gember schoon en snij of rasp het heel fijn, hak de peterselie en de bieslook fijn, voeg alles bij het ei/wortelmengsel en breng op smaak met peper.
  • Verhit de pan en laat de olie of de boter goed heet worden, giet het ei/wortelmengsel in de pan. Draai de warmtebron laag (gebruik eventueel een vlamverdeler) en doe het deksel op de pan. Controleer regelmatig of de eieren al gestold zijn.
  • Als de bovenkant gestold is, verzeker je er dan van dat de tortilla niet aan de bodem van de pan kleeft en keer hem om met behulp van een bord: zet het bord ondersteboven op de pan, draai pan en bord in één keer om zodat de tortilla op het bord terecht komt en laat de omgekeerde tortilla terug de pan in glijden.
  • Zet de warmtebron hoger en bak deze kant van de tortilla snel bruin.

Ik verhitte de pan met de olie op de allerhoogste stand, stand 9. Zodra ik het ei/wortelmengsel had toegevoegd zette ik de kookplaat op stand 4 en na ongeveer 13 minuten was de tortilla voldoende gestold om gekeerd te worden. De tweede kant bakte ik drie minuten op stand 7.

 

worteltortilla


Meer omeletvariaties!

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Vaak gelezen

Broccoli-courgettesoep
Mijn doordeweekse lunch bestaat typisch uit een kop soep en een salade in de brede zin van het...
Pasta e fagioli bianchi
Karl schreef onlangs een enthousiaste recensie over Vegetalia, waarin Luna Trapani ons trakteert op...
Snelle pasta met courgette, paprika en roomkaas
Intussen mogen we met mondjesmaat weer terug naar kantoor. Voor velen is dit een welgekomen...
Frisse Palestijnse courgettedip
Door de politieke actualiteit komt de rijke cultuur van het Palestijnse volk bijna niet ter sprake....
Kazige orzo
Ik speelde al een tijd met het idee om een versie van mac & cheese te maken met orzo. Maar hoe...

Volg ons op

 

Twitter logo

horecarama

Boodschappen.nl

dekbeddiscounter