risottobrie2Deze risotto met brie en ei is het meest populaire gerecht in het thematische restaurant EGGS Comfort Food in de Braziliaanse stad São Paulo. Deze stad is in een aantal opzichten het New York van Zuid-Amerika. Ook wordt São Paulo steeds meer een trendsetter of culinair vlak in Zuid-Amerika. Deze risotto lijkt een combinatie van twee recepten: de klassieke Italiaanse risotto en het Japanse gerecht “tamago gohan”, rijst met ei. In een stad met een zeer grote migratiegeschiedenis van Italianen en Japanners, is het niet verwonderlijk dat beide culturen samenkomen. Op de eerste plaats is dit vooral een heerlijk comfort food voor speciale momenten.

Jammer genoeg hebben we niet de mogelijkheid gehad om het restaurant zelf te bezoeken. Het is net iets te ver voor een zaterdagavonduitje. Daarom hebben we ons gebaseerd op de beschrijvingen en een interview met de kok samen met klassieke recepten en eigen inzicht. Het is ook eerder de bedoeling om de rijke culinaire mengcultuur van São Paulo te tonen dan om het recept letterlijk te kopiëren.

Voor 2 personen

200 g risottorijst
1 ui
1 teentje knoflook
5 dl groentebouillon
0,5 dl witte wijn
50 g gemalen Parmezaanse kaas
150 g brie
4 eierdooiers
olijfolie
boter
peper
lente-ui 

  • Hak de ui fijn en bak ze glazig in een kookpot met wat olijfolie en een klontje boter. Hak het teentje knoflook fijn en voeg het toe.
  • Voeg de rijst toe en bak hem heel even mee zodat hij zich vermengt met de olie. Blus het geheel met de witte wijn.
  • Voeg een beetje bouillon toe, laat het onder regelmatig roeren inkoken en voeg opnieuw bouillon wanneer het vocht bijna opgenomen is. Het is eveneens belangrijk dat de risotto op een constante temperatuur blijft tijdens het kookproces. Daarom dien je kokende bouillon toe te voegen. Het hele proces duurt een kwartiertje.
  • Wanneer het vocht opgenomen is, zonder dat je risotto gortdroog wordt, voeg de Parmezaanse kaas toe samen met een klontje boter. De basisrisotto is nu klaar.
  • Snij de brie in blokjes. Doe de eierdooiers in een kopje en klop ze los. Meng eerst de eierdooiers door de risotto en vervolgens de brie. Werk af met versgemalen zwarte peper en wat lente-ui. Serveer meteen.

 

risottobrie

 

Tips:

  • Wanneer je een groentebouillon maakt van een bouillonblokje, gebruik dan maar een half blokje bij voor een halve liter water. Zo voorkom je dat de smaak van het bouillonblokje te overheersend wordt.
  • Je kan de risotto laten afkoelen en opnieuw opwarmen achteraf, maar hij is het romigst wanneer je hem meteen serveert.
  • De lente-ui kan je ook vervangen door peterselie of bieslook.

Meer risotto!

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Vaak gelezen

Zomerse orzo met tuinbonen en courgette en mozzarella
Begin juli beginnen de échte zomergroenten en -kruiden van de Nederlandse grond te komen:...
Eenvoudige éénpanspasta met tomaten en olijven
Eénpanspasta is al sinds jaar en dag een ding op het internet. De grote hype ligt achter ons, maar...
Gnocchi met spinazie, paprika, tomatensaus én pesto
Als tiener proefde ik gnocchi voor het eerst. Dat was geen succes: ik kon me niet voorstellen dat...
Orzo met schorseneren
In ons groentepakket kregen we schorseneren. Oei, wat maak je daar nu mee? Schorseneren zien er...

Volg ons op

 

Twitter logo

horecarama

dekbeddiscounter