beijinho2Beijinho (letterlijk: kusje) is een snoepje dat in Brazilië erg populair is en vooral geserveerd wordt op verjaardagsfeestjes. De belangrijkste ingrediënten zijn gecondenseerde melk en geraspte kokosnoot. Het is zeer gemakkelijk klaar te maken en de bereidingswijze is bijna identiek aan die van brigadeiro.

Omdat het oorspronkelijke recept met gecondenseerde melk erg zoet is, hebben deze in dit recept vervangen door geëvaporeerde melk. Je mag nog steeds gecondenseerde melk gebruiken, maar laat dan wel zeker de extra suiker achterwege.

 

Voor ongeveer 20-25 stuks

4dl geëvaporeerde melk (koffiemelk kan ook) of 1 blik gecondenseerde melk (standaardmaat, 310ml) 
100 g geraspte (gedroogde) kokos + 50 g extra voor de decoratie
1,25 dl kokosmelk
1 -2 el suiker
kleine papieren cakevormpjes (optioneel)

 

  • Doe 100 gram geraspte kokos in een kopje en giet er de kokosmelk bij. Laat dit vijf minuten staan. Op deze manier krijg je een rijkere kokossmaak.
  • Giet de geëvaporeer melk in een pannetje, zet het op middelhoog vuur en meng de geweekte kokos met een garde door de melk. Breng het geheel al roerend met een houten lepel aan de kook.
  • Wanneer het geheel begint te bubbelen, zet je het vuur iets lager en laat je het al roerend zachtjes pruttelen totdat het dik genoeg is en loslaat van de bodem van de pan (ongeveer vijf tot tien minuten voor gecondenseerde melk, 35 minuten voor geëvaporeerde melk). De basisbereiding is nu klaar.
  • Stort de beijinho in een schotel en laat het minstens 30 minuten afkoelen.
  • Wrijf je handpalmen in met wat boter of maak ze vochting om plakken te vermijden en maak balletjes van telkens een flinke theelepel van het mengsel. De doorsnee beijinho heeft de grootte van een Ferrero Rocher.
  • Rol de balletjes vervolgens in de geraspte kokos en plaats ze in een papieren vormpje. Laat ze minstens een uur opstijven in de koelkast voor meer stevigheid.

 

Tips:

  • Fan van Bounty? Rol de balletjes door chocoladehagel in plaats van gemalen kokos.
  • Zorg dat de geraspte kokos die je gebruikt nog wat struktuur heeft. Wanneer het echt poeder is, krijg je een minder mooie afwerking.

 

beijinho

 


Meer zoet met kokos!

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Vaak gelezen

Aardbeien met kwarkslagroom en koekkruimels
Fruit met kwark en slagroom, dat ken ik al sinds mijn kindertijd. 's Winters aten we het met...

Volg ons op

 

Twitter logo

horecarama

dekbeddiscounter