kaasvlinders thbDeze kaasvlinders heb je lekker snel in de oven en ze smaken veel lekkerder dan die uit de supermarkt. Naast mosterd en kaas gebruikte ik afwisselend sesamzaad, karwijzaad, nigella, tijm en rozemarijn, plus een snufje chilipoeder. Ik hou nu eenmaal van hartig en pittig. Maak ze vooral uit de losse pols, de precieze verhoudingen zijn niet zo belangrijk.

Als basis gebruikte ik doodordinair diepvriesbladerdeeg, maar dan wel de roombotervariant. Het 'originele' bladerdeeg van de supermarkt is weliswaar vegan, echter wel op basis van margarine met relatief veel palmvet en raapolie. Daarmee kun je natuurlijk wel prima vegan kruidenvlinders zonder kaas maken (of bestrooi met wat edelgist als je toch wat umami wilt hebben). Vers of zelfs zelfgemaakt bladerdeeg gebruiken mag natuurlijk ook. Ik ging voor de luie variant.

Als je, net als ik, bladerdeegplakjes van 15x15 centimeter gebruikt, worden het (heel veel) mini-klaasvlindertjes, maar daar kun je natuurlijk éxtra veel van eten. Met een rol vers bladerdeeg krijg je grotere kaasvlinders. Je hebt trouwens verrassend weinig kaas nodig voor een lekkere kaassmaak.

(roomboter)diepvriesbladerdeeg (ik gebruikte 5 plakjes van 15x15 cm)
fijne mosterd
belegen kaas
evt. chilipoeder
sesamzaad
karwijzaad (kummel)
nigella
tijm
rozemarijn

verder: bakblik, bakpapier

  • Gebruik het bladerdeeg direct uit de diepvries, laat het papiertje er gewoon onder. Besmeer dun met mosterd en bestrooi afwisselend naar smaak met sesamzaad, karwijzaad, nigella, tijm of rozemarijn, plus eventueel een klein snufje chilipoeder, gevolgd door een dun laagje geraspte kaas.
  • Als het goed is, is het bladerdeeg ondertussen genoeg ontdooid om op te rollen. Rol het plakje van één kant tot de helft op, en rol daarna het plakje van de andere kant tot de helft op, zodat een vlindervorm ontstaat. Pas op dat je het papiertje niet per ongeluk meerolt.

Laat nu de vlinderrollen een half uurtje in de diepvries opstijven, zodat je ze makkelijker kunt snijden. Dat scheelt veel geplak en geklieder.

01 kaasvlinders bladerdeeg kruiden

02 kaasvlinders rollen

  • Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius
  • Neem telkens één vlinderrol uit de vriezer. Snij de rol in dunne plakjes van 3 à 4 milimeter. Leg ze meteen op een met bakpapier bedekt bakblik. Herhaal dit met de overige rollen.
  • Bak de kaasvlinders in 15-20 minuten goudbruin. Tip: spuit met een plantenspuit wat water in de oven (niet direct op de kaasvlinders), zodat het bladerdeeg niet uitdroogt.

03 kaasvlinders snijden

04 kaasvlinders bakplaat gebakken

Neem de kaasvlinders uit de oven en laat volledig afkoelen. In een koektrommel of ander blik blijven de kaasvlinders minstens een week goed. Meng de verschillende smaken rustig door elkaar, het is juist leuk om niet van tevoren te weten welke variant je in je mond stopt.

05 kaasvlinders trommel

Eelco, site-administrator en culiredactie, maakt een goeie brunch op zondagochtenden. Werkt als onderzoeker aan 'recommender systems', ook voor recepten, en doet ook iets met privacy.

Vind op Vegatopia

Vaak gelezen

Pastei van paddestoelen, pompoen en blauwe kaas
Is er iets romantischer dan met Valentijn je liefdesuiting op een lekkere pastei te plakken en die...
Roti, op z’n bakras
Ooit vloog ik naar Suriname. Naast me in het vliegtuig zat een vrouw in feestelijke Surinaamse...
Wellington met portobello, zoete aardappel en truffeltapenade
Wellingtons zijn dit jaar extra hip, lijkt het, je komt ze ineens overal tegen. Zelf maakte ik dit...
Lekker stevig brood met pitten en een korst
Na elf jaar in Duitsland te hebben gewoond vind ik het Nederlandse brood doorgaans maar slap en...
Nasi goreng tempeh met seroendeng en atjar
De naam nasi goreng betekent gewoon 'gebakken rijst'. Dit restverwerkingsgerecht voor overgebleven...

Het Vegatopia Kookboek

Volg ons op

 

Twitter logo

maxima kitchen equipment

koffiemetkarakter

horecarama

vegatopia maxaro keukens