chille orzosalade thbOrzo wordt ook wel risoni genoemd en is een gedroogde pasta van durum tarwe, die qua vorm doet denken aan rijst- of gerstkorrels. En niet alleen qua vorm, want beide namen betekenen in het Italiaans ook respectievelijk ‘gerst’ en ‘rijstvelden’. In Italië wordt deze pasta traditioneel in soepen gebruikt, maar orzo leent zich ook uitstekend voor risotto-achtige gerechten. Het voordeel van orzo ten opzichte van risottorijst is dat het sneller gaar is en minder snel klef wordt, terwijl hij alle smaken goed absorbeert en een romig mondgevoel geeft.

In de Griekse en Turkse keuken wordt orzo ook gebruikt, maar dan voornamelijk in stoofpotten, omdat de textuur goed behouden blijft bij langzaam garen. Omdat de pasta lang stevig blijft, is deze ook erg geschikt voor maaltijdsalades, in tegenstelling tot de voor pastasalade vaak populaire fusilli of farfalle, die je uiteindelijk als slappe wokkels of uitgezakte strikken in je salade terugvindt.

Orzo is te koop in de supermarkt, maar ook in  de Turkse winkel. En als je toch naar de Turkse winkel gaat, koop daar dan ook meteen de feta voor het onderstaande recept. Naast dat echte feta veel rijker van smaak en romiger is dan het blokje witte kaas uit de supermarkt, is deze in verhouding ook nog eens stukken goedkoper.

orzo

Omdat er een hete zomer aankomt, koos ik ervoor orzo te verwerken in een ‘chille’ pastasalade, waarin je de zon op je bord proeft en die supermakkelijk en snel te maken is. Je kunt deze maaltijdsalade ruim vooraf maken voor een frisse avondmaaltijd, eventueel gecombineerd met wat geroosterde groenten of groene salade. Of neem ‘m lekker mee naar een picknick in het park.

voor 2 personen

150 g orzo
1 gele paprika
1 komkommer
2 bosuitjes
150 g feta
50 g pijnboompitten
een hand verse muntblaadjes

voor de dressing:
60 ml olijfolie, extra vierge
1 citroen
2 teentjes knoflook
zwarte peper en zout, naar smaak

  • Kook de orzo volgens aanwijzing op de verpakking.
  • Maak ondertussen de dressing. Was de citroen goed schoon. Giet de olie in een kom. Rasp de schil van de citroen en halveer daarna de citroen. Pers beide helften uit. Voeg zowel het citroenrasp als het sap bij de olie. Hak de knoflook fijn en voeg dit ook bij de olie. Voeg vrij royaal peper toe en naar smaak zout.  Meng het geheel kort met een staafmixer om een mooie dressing te krijgen.
  • Giet de orzo af in een vergiet en schep deze daarna in een grote saladekom. Meng de dressing met de nog warme orzo, zodat de pasta alle smaken goed opneemt. Laat dit verder afkoelen op een koele plek.
  • Was ondertussen de groenten. Snijd de paprika in kleine blokjes en de bosuitjes in dunne ringetjes. Snijd de komkommer kruislings in en vervolgens in dunne kwartjes. Brokkel de feta in stukjes. Snijd de muntblaadjes fijn en bewaar apart.
  • Verwarm een koekenpan zonder olie en rooster de pijnboompitjes. Bewaar de geroosterde pitjes apart om verder af te koelen.
  • Zodra de orzo gekoeld is, meng je de gesneden groenten en fetablokjes door de pasta. Garneer met de geroosterde pijnboompitjes en munt.

chille orzosalade


Meer orzo!

Sophie, gastredacteur. Vult haar dagen voornamelijk met eten en praten over eten. Dat laatste ook in de rol van diëtist. Schrijft en twittert (@Sowiesophie) daarnaast ook graag over eten of zomaar wat gedachtenvoer.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

horecarama

dekbeddiscounter