pittige pepitamixIk ben een groot fan van pittige notenmixen, met de pepitamix en katjang pedis als grote favoriet. 's Avonds neem ik regelmatig een handjevol met het excuus dat ze rijk aan eiwitten zijn. Onlangs heb ik in het Palestijnse kookboek Falastin een recept voor zoete en pittige zaden en noten gevonden en na enkele keren experimenteren mijn eigen variant gecreëerd. Met pinda's en amandelen, zodat mijn man - die een notenallergie heeft - er ook van kan snoepen.

Waarom zou je zelf een notenmix maken als je die ook kant en klaar kunt kopen? Veel goedkoper is het tenslotte niet. Het antwoord is heel simpel: zelfgemaakt is veel lekkerder en je kunt het recept naar eigen hand zetten. Ook heb ik iets te vaak een zakje notenmix gekocht die niet vegetarisch bleek te zijn: ik had er geen seconde bij stilgestaan dat je ook garnalenpoeder in de mix zou kunnen of willen gebruiken.

Het nadeel van zelf maken is wel dat daarna zeker de supermarktversies altijd tegen zullen vallen. Mijn variant is extra pittig met lekker veel gedroogde chilipepertjes en versgeraspte gember. Verder heb ik geleerd dat het verstandig is meteen een fikse hoeveelheid klaar te maken: de mix blijft lang goed, tenzij je een man hebt die regelmatig in het voorbijgaan een klein handjevol snaait. Bewaar de mix dus niet op een al te zichtbare plaats waar je vaak voorbij komt.

Pepitamix:
300 g pinda's
80 g amandelen
4 el zonnebloempitten
4 el pompoenpitten

Coating:
2 el olijfolie
3 el water
½-1 el chilivlokken*
dobbelsteentje vers geraspte gember (of desnoods een snuf gemberpoeder)
1 tl kurkuma (gewoon gedroogd of versgeraspt)
3 el grove rietsuiker
1 el grof gemalen zeezout (of ½ el keukenzout)

* Ik gebruikte 1 el chilivlokken van zelf gevijzelde TRS Whole Chillies uit de toko, je kunt ze ook al verbrijzeld ('Crushed Chllies') kopen. Chilivlokken uit de supermarkt zijn vaak erg duur en alleen in een molentje te krijgen, terwijl je ze dus niet fijn wil malen. Gebruik rustig minder chilivlokken als je op veilig wil spelen of niet goed tegen heel erg pittig kan. Je kunt een deel van de chilivlokken ook door paprikapoeder vervangen.

  • Verwarm de oven voor op 150 graden.
  • Doe alle ingrediënten voor de coating in een steelpannetje en breng aan de kook. Voeg de pinda's, amandelen, zonnebloem- en pompoenpitten toe en roer goed door. Draai het vuur laag en blijf nog ca. 5 minuten doorscheppen.
  • Verspreid de pepitamix over een met bakpapier (of een siliconen bakmat) bedekte bakplaat en bak de mix in 20 minuten goudbruin. Roer na ca. 5 en 10 minuten alles goed door, maar laat de mix daarna met rust, zodat de bovenkant van de pinda's een kleurtje krijgt.
  • Haal de bakplaat uit de oven en laat afkoelen. Als de pepitamix na ca. 5-10 minuten voldoende is afgekoeld, schep dan met schone handen de boel door elkaar en breek eventuele aan elkaar of aan pinda's of amandelen klevende pitten los. Herhaal dit, indien nodig, nog een of twee keer.
  • Als de pepitamix volledig is afgekoeld - wacht rustig een uurtje of langer - bewaar ze dan in een geschikte pot of glas, waarvan ik pas de volgende dag het deksel zou sluiten.
  • Je kunt de pepitamix dezelfde avond al eten, maar dan kunnen ze nog wat vettig zijn. De volgende dag is de coating zeker goed opgedroogd.

pittige pepitamix

Eelco, site-administrator en culiredactie, maakt een goeie brunch op zondagochtenden. Werkt als onderzoeker aan 'recommender systems', ook voor recepten, en doet ook iets met privacy.

Vind op Vegatopia

Vaak gelezen

Pastei van paddestoelen, pompoen en blauwe kaas
Is er iets romantischer dan met Valentijn je liefdesuiting op een lekkere pastei te plakken en die...
Lekker stevig brood met pitten en een korst
Na elf jaar in Duitsland te hebben gewoond vind ik het Nederlandse brood doorgaans maar slap en...
Chili con champiñones
Chili sin carne is een bekend vegetarisch gerecht dat gebaseerd is op chili con carne, een...
Kuku sabzi, Iraanse kruidenomelet
In Iran in een omliggende gebieden vieren ze ieder op 21 maart noroez, het Perzisch nieuwjaar. Niet...
Makkelijke Franse tomatentaartjes
Moederdag staat voor de deur. Deze week geven we een lekker menu dat heel eenvoudig te maken is,...

Het Vegatopia Kookboek

Volg ons op

 

Twitter logo

koffiemetkarakter

maxima kitchen equipment

kerstpakkettenidee

horecarama

dekbeddiscounter

vegatopia maxaro keukens