huzarensalade thbOp oudjaarsavond komen er meestal wel wat hapjes of oliebollen op tafel. Maar wat eet je dan rond etenstijd? Je wilt een bodem leggen, maar ook nog wat lekkere trek houden. Om die reden bedacht ik deze variant op de klassieke huzarensalade.

Richtlijn ingrediënten voor 4 personen

4 normale of 3 grote vastkokende aardappels
1 avocado (eetrijp)
2 tomaten
een volle hand doperwten (diepvries)
1 appel
1 kleine rode ui
citroensap om avocado en appel mee te besprenkelen

Saus:
8 el mayonaise (of veganaise)
sap van ½ citroen (1 el)
1 teen knoflook
peper en zout naar smaak

Handig: een serveerring van 5,5 cm hoog en met een doorsnede van 9 cm

In bovengenoemde serveerring kun je ongeveer 175 gram (totaalgewicht) per persoon kwijt. De verhouding tussen de ingrediënten zie je terug in de volgorde waarin ze genoemd staan. Het komt er niet echt op aan, de aangegeven hoeveelheden voor vier personen zijn grove schattingen. Als je geen serveerring hebt, kun je ook een nonchalant los bordje opmaken. Reken dan met een totaalgewicht van 200-250 gram p.p.

Voorbereiding:

Houd de ingrediënten apart, zodat je straks kunt ‘stapelen’.

 • Aardappel: kook de geschilde aardappels in hun geheel in zout water tot ze net gaar zijn. Koel ze af in koud water.  Pas als ze zijn afgekoeld kun je ze snijden in plakken van 5 mm.
 • Avocado: schil en ontpit de avocado (gebruik een lepel, geen mes!). Snij in plakken van 5 mm en sprenkel er wat citroensap overheen om verkleuren tegen te gaan.
 • Tomaat: snij deze in dunne plakken.
 • Doperwten: blancheer ze 3 minuten in kokend water, ze moeten knapperig blijven. Koel ze daarna meteen af in koud water.
 • Appel: verwijder het klokhuis en snij in dunne plakjes van pak ‘m beet 3 mm. Sprenkel er wat citroensap overheen.
 • Rode ui: schil en snij in zo dun mogelijke plakjes, als dat niet lukt kun je de plakjes snipperen.
 • Saus: pers de knoflook uit en meng alle ingrediënten door elkaar. Leng, indien nodig, het sausje aan tot het de dikte van magere yoghurt heeft. Maak voldoende, wat je over hebt kun je later nog gebruiken.

Samenstellen en serveren:

 • Zet de serveerring op een bord.
 • Begin met de aardappelplakken, duw deze voorzichtig aan met bolle kant van een lepel.
 • Stapel daarna de andere groenten in laagjes - doe dat op kleur (aardappel, rode ui, tomaat, avocado en doperwten, rode ui en aardappel, zie foto). Druk het wel steeds wat aan.
 • Voeg tussen de lagen naar wens nog wat zout toe en een dun laagje van de mayonaisesaus, zodat de laagjes samenhang krijgen.
 • Bedek de bovenste (aardappel)laag met flink wat mayonaissesaus.
 • Haal daarna de ring voorzichtig omhoog. Dan vloeit de saus mooi uit.

Als je geen serveerring gebruikt, schik de ingredienten dan losjes op een bordje en giet de saus er met een lepel overheen. Dat ziet er misschien wat minder chic uit, maar is minstens net zo lekker.

huzarensalade

Joke, restaurantgidsredactie, kijkt graag naar dierengedrag, houdt van (live) muziek, lezen, films, motorrijden en open discussies - en van lekker eten.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

horecarama

dekbeddiscounter