Wortelstamppot kleinStamppot behoort tot ons culinaire erfgoed. In België noemen ze het zowel in het Nederlands als in het Frans vaker "stoemp", een woord afkomstig uit het Brusselse dialect. De oorsprong van het gerecht gaat honderden jaren terug. Groenten werden gekookt in een grote ketel boven het vuur. Bij de introductie van de aardappel is de huidige stamppot onstaan. De bereiding werd verfijnd naarmate de keukenapperatuur ook verbeterde. Wel is het zo dat we tegenwoordig zowat alles stamppot noemen. Vaak gaat het eigenlijk om aardappelpuree met groente, ongeacht de bereidingswijze. Een traditionele stamppot is echter een éénpansgerecht. Het recept dat ik met jullie deel heb ik leren kennen uit oude kookboeken. Verrassend geeft deze manier van bereiden meer smaak en hoef je achteraf nauwelijks of geen boter of melk toe te voegen.

Voor 2 personen als hoofdgerecht

500 g bloemige aardappels
250 g wortels
1 ui
1 laurierblad
1 teentje knoflook (optioneel)
olie of boter
peper en zout
water

  • Snij de ui fijn. Hak het teentje knoflook fijn. Bak ze glazig in olie of boter en een ruime pan. De knoflook is niet traditioneel in het recept en daarom ook optioneel hier.
  • Schil de aardappels en de wortels en snij ze in gelijke plakjes van ongeveer een centimeter. 
  • Leg de wortelplakjes mooi en gelijk in de pan. Leg hierop het laurierblad en voeg een snuf zout toe. Leg nu de aardappelplakken er netjes op. 
  • Voeg ongeveer een deciliter water toe. De bedoeling is dat het water verdampt, net zoals bij gestoofde wortels. De aardappels garen door de stoom.
  • Breng het geheel aan de kook een laat het met deksel ongeveer 20-25 minuten zachtjes koken, of totdat het water verdampt is en de de aardappels en de wortel gaar zijn. 
  • Wanneer het geheel droog staat, voeg je wat water toe. Wanneer je te veel water hebt gebruikt, haal je het deksel eraf en zet je het vuur hoger zodat het water sneller verdampt. Afgieten is het laatste redmiddel.
  • Een paar minuten voor het einde roer je alles even door elkaar. Verwijder het laurierblad en pureer het geheel met een stamper of een roerzeef. Kruid af met peper en zout en voeg eventueel nog een klontje boter toe.

Dit stamppotrecept is eigenlijk een basisrecept. Vervang de wortels door groente van jouw keuze. Of voeg wat erwtjes toe. Houd wel een verhouding van één deel groente en twee delen aardappels aan.

Wortelstamppot


Meer stamppot!

 

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Vaak gelezen

Hongaarse zuurkool op zijn vegan
Machteld schreef er nog een zeer uitgebreid artikel over in 2013, zelf zuurkool maken. Ik ga er...
Pasta met biet, radicchio en honing
Soms word je door het toeval geïnspireerd tot een nieuwe combinatie van groenten. Deze week...
Stamppot van zomerpostelein met gerookte bietjes en cantharellenjus
Uit het boek De vier Seizoenen van Sanne Vogel plaatsen we een stamppotje met bietjes en...
Gestoofde savooiekool met cashewnoten
Savooiekool is voor mij verbonden met de koudere dagen. Ik vind deze kool wel lekker, maar soms heb...
Kruidige spruitjescurry met tofu
Spruiten zijn al sinds de vijfde eeuw bekend, maar desondanks hebben ze nog steeds niet iedereen...

Volg ons op

 

Twitter logo

horecarama

Boodschappen.nl

dekbeddiscounter