De redactie van Koken & Zo is erachter gekomen dat het maken van een groentebouillon heel erg makkelijk is en véél smakelijker. Weg met de vegetarische bouillonblokjes!
Het belangrijkste ingrediënt is tijd.

Bouillon is de basis van vele sauzen en soepen. Het ligt voor de hand om een bouillonblokje of bouillonpoeder te gebruiken. Het is veel lekkerder om zelf een bouillon te trekken, mits je daar tijd voor hebt, natuurlijk.

Kookvocht
Groentebouillon is het kookvocht dat overblijft nadat je er groenten en kruiden in hebt getrokken. Je hoeft niet alleen de 'vrucht' van de groente te gebruiken, maar kunt ook het 'groen' gebruiken, dat je normaal gesproken weggooit.

Het staat of valt bij planning
Als je van plan bent om een bouillon te gaan trekken, bewaar de dagen ervoor dan wat restjes groenten, restjes 'groen' en verse kruiden. Die zijn ideaal om te gebruiken in de bouillon.

Op de dag dat je een soep wilt gaan maken waarvoor je verse bouillon wilt trekken, moet je genoeg tijd rekenen voor het trekken van de bouillon. Het trekken duurt maar 30 tot 45 minuten, maar dat is toch net wat langer dan het snel in elkaar draaien van een soep met een bouillonblokje.

Het is heel handig om een keer een grote pan bouillon te trekken en delen daarvan in te vriezen, zodat het je later veel tijd scheelt als je een saus of soep gaat maken waar je bouillon voor nodig hebt.

Recept
Een vegetarische bouillon is dus het getrokken vocht van groenten, kruiden en groenafval. Je kunt gewoon gebruiken wat je in huis hebt, varieer, ontdek wat jij een lekkere combinatie vindt.

1 1/2 liter groentebouillon

Ingrediënten

1 el olijfolie
1 grote ui in grote stukken gesneden
4 wortels in stukken gesneden
1 selderijstengel en het groen in stukken gesneden
een paar bosuitjes en het groen in stukken gesneden
5 tenen knoflook geplet met een vijzel
wat stengsel peterselie met stam
verse tijm of 1/2 tl gedroogd
2 laurierbladeren
1 - 1 1/2 tl zout (naar smaak)
1 1/2 l water
extra: restgroenten. Wij gebruikten nog 3 voorgeweekte gedroogde champignons en het kookvocht. Maar het kan vanalles zijn, het liefst iets met een karakteristieke smaak (prei, venkel, probeer wat uit!).

Bereiding
Verwarm de olie in de pan. Voeg de ui, wortel, selderij en bosui toe (incl. groen). Verwarm deze groenten tot de ui glazig is. Voeg de rest van de groenten en kruiden toe en giet het water in de pan.
Breng het geheel aan de kook, doe vervolgens het vuur wat lager, en laat de bouillon minimaal 30 - 45 minuten trekken (maar niet hard doorkoken). Giet de bouillon vervolgens door een zeef over in een andere (soep)pan. De groenten- en kruidenresten gooi je weg.

Vind op Vegatopia

Vaak gelezen

Pastei van paddestoelen, pompoen en blauwe kaas
Is er iets romantischer dan met Valentijn je liefdesuiting op een lekkere pastei te plakken en die...
Roti, op z’n bakras
Ooit vloog ik naar Suriname. Naast me in het vliegtuig zat een vrouw in feestelijke Surinaamse...
Wellington met portobello, zoete aardappel en truffeltapenade
Wellingtons zijn dit jaar extra hip, lijkt het, je komt ze ineens overal tegen. Zelf maakte ik dit...
Lekker stevig brood met pitten en een korst
Na elf jaar in Duitsland te hebben gewoond vind ik het Nederlandse brood doorgaans maar slap en...
Nasi goreng tempeh met seroendeng en atjar
De naam nasi goreng betekent gewoon 'gebakken rijst'. Dit restverwerkingsgerecht voor overgebleven...

Het Vegatopia Kookboek

Volg ons op

 

Twitter logo

maxima kitchen equipment

koffiemetkarakter

horecarama

vegatopia maxaro keukens