"Less is more". Dat gaat zeker op voor het Italiaanse ontbijt, want veel meer dan een kop koffie en een broodje is het niet. Maar als ik het over de koffie heb waarmee Italianen hun dag starten, dan bedoel ik niet zo'n vaak smakeloze bak waarmee de Nederlandse bevolking hun dag mee begint, maar een echte versgezette espresso of cappuccino.

Dat laatste moet dan wel vóór 11 uur gebeuren, want de ongeschreven regel zegt dat er de rest van de dag geen cappuccino meer gedronken mag worden!

Ikzelf begin de dag altijd met een espresso, pas dan kan ik die psychologische grens over om te gaan douchen. Daarna maak ik een cappuccino van een espresso uit het apparaat waar al eerder mijn ochtend-elixer uit kwam en van wat opgeklopte melk. Naar behoefte gaat er cacao of kaneel over. Ik heb zelf een goed espresso apparaat, die al een jaar of 15 oud is, en een espressopotje voor op het vuur.
Als je je espresso al gemalen koopt, kun je op de verpakking logo's vinden die aanduiden of het voor een espressopotje of voor een elektrisch apparaat geschikt is: de maling verschilt namelijk! Als je in een koffiewinkeltje bonen laat malen, moet je het er bijzeggen. Dat kan zelfs per apparaatmerk verschillen.

Italianen nemen over het algemeen niet echt tijd om te zitten voor hun ontbijt en vliegen de lokale bakker of een lunchcafeetje in om aan de bar een broodje en koffie te drinken (koffie is goedkoper als je het aan de bar opdrinkt). Het meest gegeten broodje is een croissant of brioche (zie recept hieronder). Varianten van de espresso zijn een caffè lungo (meer water per hoeveelheid koffie) en een doppio; een dubbele espresso. Een caffè macchiato is een espresso met een klein toefje opgeschuimde melk en een caffè latte is met meer melk dan een espresso. Overigens zeggen ze in Italië geen 'espresso' maar 'caffè'.

 

Briochebrood
Recept: Gordon Ramsay, uit Desserts van een meesterchef.

Voor 2 grote broden:
250 g bloem
1 zakje gedroogde instantgist
1 theelepel fijn zeezout
2 eetlepels fijne kristalsuiker
6 middelgrote scharreleieren, losgeroerd
240 g boter, zacht geroerd

Glaceren met:
1 dooier van een scharrelei, losgeroerd met
2 theelepels water

1. Verwarm de mengkom van een elektrische mixer enigszins. Voeg de bloem, gist, het zout en de suiker toe en schep alles losjes door elkaar. Laat de mixer op lage snelheid draaien en voeg geleidelijk de losgeroerde eieren toe, tot het een glad mengsel is.
2. Laat de mixer nog steeds op lage snelheid draaien en voeg lepel voor lepel de boter toe, tot deze volledig is opgenomen. Laat de mixer daarna nog 10 minuten draaien.
3. Laat het mengsel in de kom afgedekt op een warme plaats rijzen tot het dubbele volume. Vet intussen twee broodvormen in en bestuif ze met bloem.
4. Sla het deeg terug en verdeel het in twee porties. Verdeel elke portie in drie stukken en vorm hier ballen van. Schik deze in de voorbereide vormen en druk ze licht aan.
Dek de brioches af met plasticfolie en laat ze op een warme plaats 1-3 uur narijzen, tot ze de vormen voor bijna driekwart vullen. Het narijzen is van wezenlijk belang voor een luchtige structuur.
5. Verwarm intussen de oven voor op 190 °C. Verwijder het folie. Bestrijk de brioches met de eidooier. Bak de brioches 30-35 minuten in de oven, tot ze goudgeel en uitgerezen zijn. Laat ze 5 minuten rusten in de vormen, maak ze los en laat ze op een rooster volledig afkoelen. Gebruik ze binnen twee dagen; of verpak ze zorvuldig in folie, vries ze in en gebruik ze binnen 6 weken.

Door Annemieke

 

 

Vind op Vegatopia

Vaak gelezen

Pastei van paddestoelen, pompoen en blauwe kaas
Is er iets romantischer dan met Valentijn je liefdesuiting op een lekkere pastei te plakken en die...
Roti, op z’n bakras
Ooit vloog ik naar Suriname. Naast me in het vliegtuig zat een vrouw in feestelijke Surinaamse...
Wellington met portobello, zoete aardappel en truffeltapenade
Wellingtons zijn dit jaar extra hip, lijkt het, je komt ze ineens overal tegen. Zelf maakte ik dit...
Lekker stevig brood met pitten en een korst
Na elf jaar in Duitsland te hebben gewoond vind ik het Nederlandse brood doorgaans maar slap en...
Nasi goreng tempeh met seroendeng en atjar
De naam nasi goreng betekent gewoon 'gebakken rijst'. Dit restverwerkingsgerecht voor overgebleven...

Het Vegatopia Kookboek

Volg ons op

 

Twitter logo

maxima kitchen equipment

koffiemetkarakter

horecarama

vegatopia maxaro keukens