Hoewel het niet echt wil gaan winteren, was het de afgelopen dagen toch best koud op de fiets. Tijd om een verwarmend oud-hollands gerecht te maken. Hete bliksem is zo’n gerecht: een stamppot waarbij naast aardappelen ook appels en soms ook peren gebruikt worden. En laten we dat nou allemaal net in huis hebben!

Geen grauwe brei
Het is niet echt duidelijk uit welke streek hete bliksem oorspronkelijk komt; uit oude kookboeken blijkt dat het gerecht van Limburg tot Groningen werd gemaakt. Er zijn wel verschillende recepten in omloop: met een combinatie van zoete en zure appels, met peren, met of zonder grote stukken vlees -voor ons dus zonder- en al dan niet met stroop. Dat geeft ons mooi de gelegenheid te experimenteren, want zo’n oud-hollands gerecht moet natuurlijk niet als een grauwe brij op je bord komen te liggen, daar moet iets leuks mee.

Gerookte kaas
In de kaaswinkel vonden we een stukje gerookte Italiaanse kaas: scamorza. De kaas lijkt wat op mozzarella, maar wordt niet nat in een zakje bewaard maar gedroogd opgehangen. Goed geschikt om te bakken en vanwege het zoute, gerookte smaakje leek het ons goed te combineren met de hete bliksem. Scamorza mag dan wel niet oud-hollands zijn maar Italiaans, het is wèl een traditioneel kaasje.

Volgens Wikipedia komt door het gebruik van appels tijdens het koken veel vocht vrij, dat sterk wordt verhit. Bij het opeten brand je dan gemakkelijk je mond, vandaar de naam hete bliksem. Wij vonden dat de appels niet zo heet werden, maar het is wel zo dat het gerecht vrij nat wordt tijdens het stampen, melk toevoegen moet je dus nalaten.

Er wordt ook wel stroop aan hete bliksem toegevoegd, maar meteen na het proeven van de eerste portie hete bliksem stapten we van dit idee af. Alleen als je heel erg zure appels gebruikt, is stroop toe voegen een goed idee. Maar als er ook peren in de hete bliksem gaan, is het zeker niet nodig.

Recept
Dit recept is voor 4 personen die net een stevige wandeling hebben gemaakt of een lange schaatstocht, het zijn dus best flinke porties. Ben je met kleine eters, of is de hete bliksem onderdeel van een meergangenmenu, maak dan wat minder stamppot.

Hete bliksem
met gebakken scamorza en spinaziesalade

1500 g aardappels, geschikt voor de puree, geschild en in kleine stukjes
4 handperen, geschild en in achten
4 goudreinetten, geschild en in achten
200 g gerookte scamorza-kaas, in plakken
100 g spinazie
beetje yoghurt, olijfolie, azijn
3 eieren
100 g paneermeel
1-2 eetlepels (grove) mosterd
zout, peper
olie om te bakken

Roer de eieren in een kommetje los. Giet het paneermeel op een bord. Haal de kaasplakken stuk voor stuk door het ei, door het paneermeel, weer door het ei en tot slot nog een keer door het paneermeel. Laat een uurtje in de koelkast afkoelen.

Meng wat yoghurt, olie en azijn door elkaar naar smaak en meng dat door de goed gewassen spinazie.

Doe de aardappels in een grote pan, zet de aardappels precies onder water, leg de appels en peren er op en breng het geheel aan de kook. Giet af als de aardappels gaar zijn en doe weer terug in de pan. Stamp het geheel fijn, breng goed op smaak met zout en peper en doe er zoveel mosterd door als je lekker vindt. Doe het deksel op de pan en hou warm terwijl je de kaasjes bakt.

Verhit olie in een koekenpan op redelijk hoog vuur, doe de kaasjes in de pan en bak in een minuut of drie, vier in totaal beide kanten mooi bruin, en laat even uitlekken op keukenpapier.

Schep flink wat puree op elk bord, verdeel de gebakken kaasjes er omheen en serveer de spinaziesalade er los bij.

Tertia, culiredactie en drijvende kracht achter Vegatopia tot 2016, houdt van restaurants, bij voorkeur in het buitenland.

Vind op Vegatopia

Vaak gelezen

Chili con champiñones
Chili sin carne is een bekend vegetarisch gerecht dat gebaseerd is op chili con carne, een...
Makkelijke Franse tomatentaartjes
Moederdag staat voor de deur. Deze week geven we een lekker menu dat heel eenvoudig te maken is,...
Hab-el-jose, Midden-Oosterse walnotendip
Hummus is het Midden-Oosterse bijgerecht bij uitstek. Je kunt er al flink wat mee variëren,...
Eenvoudige curry met paneer
Deze dagen is het altijd weer spannend wat er nog aan groenten, fruit etcetera te vinden is in de...
Daslookpesto
De eerste blaadjes daslook zijn weer in het bos te vinden. Dit broertje van de knoflook, groeit in...

Volg ons op

 

Twitter logo

koffiemetkarakter

maxima kitchen equipment

kerstpakkettenidee

horecarama

Maxaro badkamers tegels

dekbeddiscounter