De kunstminnaar die de Madonna's met het kindje Jezus en de Vlucht naar Egypte bewonderde in de Italiaanse musea en kerken, bekroont de dag graag met een spritz op een terras. Daarvan bestaan talrijke variaties, naast de klassieke met Aperol. Onder het genot ervan kan met voorpret de vraag opgelost worden waar die avond gegeten zal worden.

Uit eten in Italië

De groenten en fruit-oogst van dit rijke land laat de vegetarische reiziger niet op zijn honger zitten.Toch vindt hij niet moeiteloos een goede eetplek. De traditionele trattoria's en osteria's schotelen nogal graag streekgerechten voor die, zoals ook bij ons, meestal niet vegetarisch zijn. Dikwijls kan je dan ook het beste je menu samenstellen door te kiezen uit de antipasti en primi, niet uit de secondi. De oude Italiaanse gewoonte die vijf gangen (als je de contorni meetelt) voorschrijft, wordt meer en meer verlaten. Een groentetaartje als antipasto en een origineel gedraaide pasta met groenten als tweede gang is dan ook meestal een gelukkige combinatie. Buiten de grote toeristische centra, waar Engelse vertalingen gebruikelijk zijn, is wat culinair basis-Italiaans wenselijk.

Kies je liever niet op goed geluk en je buikgevoel je volgende eetadres, dan is Tripadvisor, waar je kunt selecteren op vegetarische restaurants, een leidsman. Maar ook in Italie zelf is er de website iomangioveg, waarin je in alle streken een vegetarische eetplek kan zoeken.

Piazza Dei Signori

Paradijs op 200 meter

Wie na een vermoeiende dag eindelijk het centrale stadsplein bereikt, blijft daar nogal eens hangen. Toch kan je, als je een paar straten verder wandelt, dikwijls adressen vinden die net iets voordeliger, iets kleinschaliger en vriendelijker en iets origineler zijn dan de grote, gevestigde adressen waar iedereen zich neervlijt. Dat geldt voor de meeste toeristische centra ter wereld en ook in Italiaanse steden ga je beter wat afdwalen.

Padova

In Padova, de stad van Sint-Antonius, is de Piazza dei Signori een levendig plein waar overdag markt wordt gehouden en 's avonds op dagelijks opnieuw uitgezette terrassen het goede leven wordt gevierd. Wie op het einde ervan, voor de Torre dell'Orologio, naar links wandelt, loopt, voorbij de Duomo en het mooie battisterio (fresco's!) op de rechterkant (en lokkende terrassen aan de linkerkant), de Via San Gregorio Barbarigo in.

Op nummer 18 in die straat is Al Duomo een eerlijke, voortreffelijke pizzeria, waar we genoten van een met een weelde aan mediterrane groenten belegde, grote vegetarische pizza voor minder dan 10 euro. De uitbaatster raadde een ambachtelijk, wat bitter en smaakvol blond bier aan, dat goed bij de pizza paste. (Italianen drinken dikwijls bier en geen wijn bij hun pizza.)

gerecht van Universo Vegano - foto van hun Facebookpagina

Een heel eind verder in deze straat ligt ook een vestiging van de vegetarische keten Universo Vegano. Wie onder de arcaden van de Torre dell'Orologio doorloopt vindt even later de intieme piazza Capitaniato waar studenten op één van de twee naast mekaar gelegen terrassen nogal eens iets vieren. Een leuke halte voor lunch of aperitief.

Wie, na reservatie, de Capella degli Scrovegni, met de grootse fresco's van Giotto, bezoekt, kan voor of na dit kunstgenot de creatieve keuken van de fantasierijke en briljante Andrea Gabin proeven in Gabin Gusto Esclamativo! Hier geen parade van gangen, maar originele unieke schotels met telkens vegetarische versies. Ik genoot er van "vegetarische sandwich" wat neerkwam op een groot bord vol driehoeken club-sandwiches met groenten en geroosterde aardappelen met groentedip. Niet enkel de keuken is hier hedendaags en verrassend, ook de architectuur van deze zaak is een eigentijdse creatie.

Degenen die een volledig vegetarisch restaurant zoeken en er een eindje willen voor wandelen, kunnen tussen Scrovegni-kapel en station op zoek gaan naar het wat verloren gelegen VegetariAmoci. Een historische osteria vonden we in het joods getto, niet ver van de Duomo. Osteria dal Capo is een traditierijk eethuis, waar bij antipasti en primi altijd wel iets te vinden valt, zoals een courgettetaartje met Asiagokaas of pasta met groenten of peulvruchten.

Prachtig opgemaakt gerecht van VegetariAmoci - foto van hun Facebookpagina

Voor het diner kwamen we, voor de eerste maal in Italië, bij een Aziaat terecht. De airco-koelte van Shangai naturalmente was weldadig en de volledig vegetarische kaart naast de traditionele een even grote verrassing als de ondergrondse vijver. We genoten er met zijn tweeën uitgebreid van groenteravioli, groentetempura, rijst, gekookte groenten, pikante sperziebonen en een frisse salade voor de prijs van 42,30 euro, een witte Soave-wijn van 14 euro inbegrepen. (Wat een verademing voor de wijnliefhebber dat de meeste regionale Italiaanse wijnen hier minder dan 20 euro kosten.)

Voor wie een tijdje in de stad woont is Cristina e Massimo, Artisti del Vegetariano een oogstrelend, kleurrijk winkeltje vol burgers, salades, sausen en groenten, moedig stand houdend tussen de traditionele voedselkramen tegen de Palazzo della Ragione op de Piazza delle Erbe. Helaas was dat niet voor ons het geval en treinden we verder naar ...

Cristina e Massimo, Artisti del Vegetariano - foto's @ Karl

Vicenza

Enkel aan wie al zo ver las geef ik deze geheimtip: tussen de toeristische drukte van Verona en Venetië is Vicenza een prachtige, relatief rustige stad met stijl en uitstraling. Volkomen terecht riep de anders zo norse inspector Morse jubelend "Vicenza!" uit, toen hij er op missie moest. De prachtige bouwsels van Palladio en andere oude palazzo's staan er zij aan zij. Op de centrale Corso Palladio is er de enkel op de middag geopende gastronomische restaurant-delicatessenwinkel Il Ceppo. Hoewel gespecialiseerd in de plaatselijk beroemde baccalà, staan er ook enkele mooie vegetarische borden en zelfs een vegetarisch driegangenmenu voor 25 euro op de kaart.

Maar ook hier kan je wat afdwalen en de prettige Corso Fogazzaro opwandelen. Voorbij twee leuke terrassen aan de San Lorenzo-kerk kan je je aan tafel zetten bij Locanda del Gusto, "con amore, coscienza e salute", dus liefdevol, ethisch en gezondheidsbewust. Het is het eerste veganistische en vegetarische restaurant van de stad, dat inmiddels al acht jaar bestaat en een vast plaatselijk cliënteel uitbouwde.

Sformatino piselli e asparagi (soufflé van erwten en asperges) van Locanda del Gusto

De uitbaters, die je allerhartelijkst ontvangen, stellen een geregeld wisselende kaart voor, opgebouwd uit de traditionele antipasti, primi, secondi en contorni. De bereidingen zijn niet te vergezocht, eerlijk en smakelijk. Soms imiteren ze ook wel een niet-vegetarische kaart, zodat je er voor moet opletten geen schotel 'affettati misti' ("fijne vleeswaren") te bestellen als je niet zo voor vleesvervangers bent. Mijn panzanella met groenten (8 euro) en borlottibonen-burger (13 euro) met ovenaardappelen (3 euro) schonken in elk geval voldoening.

Toch mag het, in Italië, geen verwondering wekken dat in Vicenza aan de Tripadvisor-top van de vegetarische eetzaken een ijsjeszaak staat, Il Gelataio. Want laten we het volmondig bekennen, Italië zonder ijs is als België zonder bier.

Foto @ Facebookpagina Il Gelataio Di Zerbato Giuseppe


Meer vegetarisch op reis!

Karl, restaurantgidsredactie. Het beroepsleven van Karl draaide rond horeca en drankenverkoop. Nu speurt hij vanuit Antwerpen naar creatieve groenterestaurants in België en Nederland.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Vaak gelezen

Vegetariër verdwaald in Knokke
Tijdens de Nederlandse volledige lockdown werd niet enkel Antwerpen overspoeld door winkelende en...
Vurig vega in Luik
Goed bereikbaar vanuit Vlaanderen en Nederland, wordt Luik meer en meer de bestemming voor een...
Antwerpse eetplekken voor Nick Cave
Het was in Antwerpen wereldnieuws dat Nick Cave een frietje had gestoken en een...
Wandeling door Molenbeek
Molenbeek, officieel Sint-Jans-Molenbeek, is een gemeente die deel uitmaakt van het Brussels...
Vega en Carmiggelt in de Veluwezoom
De twee eerste begrippen in de titel hebben weinig met elkaar te maken, want de ooit alombekende...

Volg ons op

 

Twitter logo

horecarama

dekbeddiscounter