bredamenkeBreda wordt steeds populairder voor een dagje uit in het zuiden van het land en daarbij hoort ook een dagje lekker eten. In deze bourgondische stad heeft vlees nu nog een hoofdrol in de keuken, maar er is een duidelijke opkomst van een vegetarisch aanbod in sfeervolle lunchtentjes en restaurants. We geven je een culinaire rondgang door de stad vol tips om het dagje uit geslaagd te maken.

Ontbijt, Lunch en Koffie

Trek in koffie gekregen in de trein? Dichtbij het station vind je Kamu, een zaak gespecialiseerd in koffie én fietsen. Je kunt er terecht voor koffie, maar ook andere drankjes, op maat gemaakt fietsadvies en desembrood van Echt Brood. De eenvoudige maar innovatieve lunchboterhammen zijn ook het omfietsen waard. 

bredakamu 

Iets verder richting het centrum in de Sint Annastraat ligt Yirga, een klein zaakje met de hele dag door ontbijt en heerlijke creatieve vegetarische sandwiches maar ook gerechten voor de lunch: een beetje in de stijl van de chef Ottolenghi.  In de zomer is er een klein terras op de rustige straat.  bredayirga

Vlakbij de grote markt in een gezellig ouderwets aangekleed pand huist Tante Betsie. Van een geheel vegetarische driegangenlunch met glaasje wijn, een broodje geserveerd met een lekkere salade, tot de koffie met huisgemaakt gebak, Tante Betsie geeft je een huiskamergevoel met comfortfood.. Leuk detail: alles in de zaak is te koop, zo ook de stoel waarop je zit.

bredatantebetsie

Aan de Ginnekenweg, wat verder uit het centrum, vind je Stilleven, een zaak waar ze naast originele huisbereide taarten, lekkere quiches, salades en broodjes voor de lunch ook een houtatelier hebben. Je vind onder andere mooie snijplanken, maar ook meubels van eigen makelij. De zaak straalt rust uit en heeft een mooie binnentuin waar je in de zomer kan zitten. bredastilleven

Op zoek naar een goede bakkerij voor een koffie met een taartje, éclair of de échte Brabantse eierkoek, dan ben je aan het goede adres bij Bakkerij Menke, wat verder gelegen in het Ginneken op het Valkeniersplein. Je kunt daar natuurlijk ook wat lekkers meenemen voor thuis. bredamenke

Borrel

Eindigt je dagje uit vóór het diner, maar heb je nog wel zin in een afsluitende borrel? Stop dan nog op weg naar het station bij Wijnbar Pellens, waar je van een uitgebreide kaart wijn per glas kan kiezen onder het genot van een kaasplankje. Er is op het menu voor het diner overigens een bescheiden keuze vegetarisch. Meer trek in een biertje? Stap dan binnen bij het bruine café, tevens stadsbrouwerij De Beyerd, waar de kleedjes nog op tafel liggen en jong en oud, stamgast en toerist zich verzamelt rond de toog.

Diner

Dan verder naar het diner. Waar Breda ruim voorzien is in haar vega-vriendelijke lunchtentjes, is het op het gebied van het diner wat lastiger wat geschiktst te vinden. Allereerst te noemen is restaurant De Saeck, gelegen wat verder uit het centrum, in het Ginneken. De Saeck is een biologisch restaurant met een zeer creatieve keuken. Ze serveren een meergangen menu, of à la carte, waarbij er een standaard keuze vegetarisch, vis of vlees is en de vegetarische optie minstens zo lekker en creatief zijn als de vleesopties. In de zomer zit je in de binnentuin. De menu’s en gerechten zijn aan de prijzige kant, maar voor een bijzondere ervaring zeker de moeite waard. bredadesaeck

Aan de rand van het centrum is vervolgens te noemen Loff, een volledig vegetarisch en grotendeels veganistisch restaurant. Je kunt hier terecht voor ontbijt, lunch en diner. Er wordt gewerkt met een buffet, met een uitgebreide keuze aan dagelijks wisselende, seizoensgebonden gerechten. Je schept zelf op, je bord wordt gewogen en je betaalt per gewicht. De gerechten zijn zeer smaakvol en gevarieerd. Zelf houd ik niet zo van het principe van het buffet en ook kan het best prijzig worden, maar je bent gegarandeerd van een goede en lekkere vegetarische maaltijd. 

Bar Lucca is een vriendelijk en gezellig modern Italiaans restaurant met naast pizza en pasta  ook ruime antipasti en secondi. De vegetarische keuze is niet ruim, maar het was bij ons bezoek geen probleem om wat vegetarische antipasti met daarbij een hoofdgerecht te delen. Als vegetariër moet je soms creatief zijn, nietwaar?

Aan de andere kant van het plein zit het – alsof je een brasserie in Parijs instapt- chiquere maar zeer toegankelijke Brasserie Bardot. Hier staat op de Parijs-georiënteerde kaart één origineel vegetarisch voorgerecht en één hoofdgerecht. Niet slecht, als we de Franse keuken kennen en prima als je met carnivoren op stap bent. De goede bereiding van de gerechten, een goede wijnkaart en prettige ambiance maken Brasserie Bardot een fijne keuze.

Heb je meer zin in een simpele hap? Kies dan voor Taqueria Tacobar, wéér aan de overzijde van het plein. Een goede en goedgevulde taco, guacamole, naar keuze een cocktail en een prettige sfeer voor een prettige prijs.

bredabegijnhof

Begijnhof Breda


Meer uitstapjes in de Lage Landen!

 

Emma, gastredacteur. Ons kaasmeisje houdt ook van lekker veel groenten en fruit.

Vaak gelezen

Vegetariër verdwaald in Knokke
Tijdens de Nederlandse volledige lockdown werd niet enkel Antwerpen overspoeld door winkelende en...
Vurig vega in Luik
Goed bereikbaar vanuit Vlaanderen en Nederland, wordt Luik meer en meer de bestemming voor een...
Antwerpse eetplekken voor Nick Cave
Het was in Antwerpen wereldnieuws dat Nick Cave een frietje had gestoken en een...
Vega en Carmiggelt in de Veluwezoom
De twee eerste begrippen in de titel hebben weinig met elkaar te maken, want de ooit alombekende...
Wandeling door Molenbeek
Molenbeek, officieel Sint-Jans-Molenbeek, is een gemeente die deel uitmaakt van het Brussels...

Volg ons op

 

Twitter logo

horecarama

dekbeddiscounter