Zuid Limburg kleinOp vakantie in eigen land verbreedt je horizon. Je maakt kennis met een - vaak verrassende - nieuwe omgeving, een ander type mensen dan in jouw woonplaats, met andere gebruiken, dialecten en zelfs eetgewoonten. Culinaire tradities en streekproducten vind je in elke regio. Verbaas je over hoe anders het kan zijn aan de andere kant van ons eigen land! Voor de toch al wel bekende toeristische regio Zuid-Limburg geef ik een aantal tips waar je lekker vegetarisch én Limburgs bourgondisch kan eten. 

Na je aankomst met de trein in Maastricht is het natuurlijk tijd voor een kop koffie met stuk vlaai. Gelukkig is op minimale loopafstand van het station Patisserie Royale, waar je een ruime keuze hebt uit de heerlijkste vlaaien. Klassiek zijn kersen-, rijste-, pruimen-, pudding-kruimel-, abrikozen en kruisbessenvlaai, afhankelijk van het seizoen en het tijdstip van de dag. Aan het eind van de dag is er wel beduidend minder keuze! Je kunt de lekkernijen meenemen, of ter plekke opeten aan een van de tafeltjes. Ze serveren ook punten hartige taart uit eigen bakkerij als lunch met twee vegetarische opties. 

Zuid Limburg Patisserie Royale

Foto: website Patisserie Royale

Na een wandeling door de binnenstad is het tijd voor de lunch in Petit Café Moriaan, ‘het kleinste café-restaurant van Maastricht’. Dit inderdaad kleine café serveert tussen 12 en 21 uur warme en koude gerechten van de Frans georiënteerde kaart met smaakvolle vegetarische opties. Om 18 uur komt daar nog een plat du jour (vlees, vis en vega optie) bij. Ook voor ontbijt en borrel kun je er terecht. Bij mooi weer zit je heerlijk aan een rustig pleintje onder een patio.

Zuid Limburg Moriaan

Foto: website Petit Café Moriaan

Mogelijk blijf je een paar dagen in Maastricht, misschien zoek je meer de rust van de natuur op in het Limburgs Heuvelland. In beide gevallen is het heerlijk om de fiets (of auto) te nemen naar Cadier en Keer, een dorp op ongeveer 6 kilometer afstand van Maastricht. Hier vind je Landgoed Heerdeberg, een idyllische plek met restaurant, een moestuin volgens de permacultuur, in de wei staan varkens, koeien en ganzen. Vanuit het landgoed kun je wandelen en er wordt regelmatig een kleine streekmarkt gehouden. Het restaurant serveert een warme lunch en diner, binnen of op het ruime terras, dat wordt geflankeerd door een rotswand, de open keuken en de permacultuurtuin. De keuken is beïnvloed door lokale producten, de Mediterraanse keuken en volgt de seizoenen. De eigenaren staan voor een waardig en gelukkig leven van hun dieren en verwerken het vlees zelf. Ondanks dat het zeker geen vegetarisch restaurant is, is dit een plek waar met respect voor natuur en dier gekookt wordt. Lees meer over permacultuur en het houden van de dieren op de website van Heerdeberg. 

Zuid Limburg 1

In Gulpen, een vriendelijk dorp gelegen tussen de heuvels, wordt door familiebrouwerij Gulpener het streekbier Gulpener gebrouwen. De brouwerij gebruikt hiervoor lokale hop, tarwe, rogge, spelt en gerst en gaat ook regelmatig samenwerkingen aan met collegabrouwerijen op zoek naar creatieve smaken. Je kunt de brouwerij bezoeken op reservering, waarna je een hapje kunt eten in het Brouwerslokaal. Het eetcafé van de brouwerij heeft een creatieve kaart, met zowel voor de lunch als diner leuke vegetarische opties. Met leveranciers met een straal van 40 kilometer rond Gulpen, werkt ook dit café werkt met lokale en seizoensgebonden producten.

Nog een stukje zuidelijker en oostelijker vind je - tijdens een wandeling, fiets- of autotocht - het dorp Epen met verschillende horecagelegenheden. Je waant je al bijna in het buitenland en de huizen worden steeds minder dichtgezaaid, maar ook hier vind je een gemoedelijk restaurant op niveau. Herberg-Restaurant De Smidse serveert ontbijt, lunch en diner in de herberg of buiten op het terras. De keuken is Limburg-Frans, en werkt ook weer met veelal streekproducten. Het menu is klassiek met een twist, de vegetarische gerechten zijn creatief bourgondisch.

Zuid Limburg 2

Zuid Limburg 3

Zuid Limburg 4

Zuid Limburg 5

Zuid Limburg 6

Emma, gastredacteur. Ons kaasmeisje houdt ook van lekker veel groenten en fruit.

Vaak gelezen

Vegetariër verdwaald in Knokke
Tijdens de Nederlandse volledige lockdown werd niet enkel Antwerpen overspoeld door winkelende en...
Vurig vega in Luik
Goed bereikbaar vanuit Vlaanderen en Nederland, wordt Luik meer en meer de bestemming voor een...
Antwerpse eetplekken voor Nick Cave
Het was in Antwerpen wereldnieuws dat Nick Cave een frietje had gestoken en een...
Vega en Carmiggelt in de Veluwezoom
De twee eerste begrippen in de titel hebben weinig met elkaar te maken, want de ooit alombekende...
Wandeling door Molenbeek
Molenbeek, officieel Sint-Jans-Molenbeek, is een gemeente die deel uitmaakt van het Brussels...

Volg ons op

 

Twitter logo

horecarama

dekbeddiscounter