stadsmoestuinStadsmeisje schrijft over moestuinavonturen. Zoiets moesten mijn mederedacteuren in gedachten hebben gehad, toen ze vroegen of ik er iets over wilde schrijven.

 

Laat ik allereerst zeggen dat ik geen groene vingers heb. Ik praat niet tegen mijn binnenplanten en denk vaak dat ze best een week zonder water kunnen. Verder kamp ik al jaren met een suicidale vijg.

Dit is mijn eerste jaar in een eigen huis met een tuin. En aangezien ik van koken houd, moest daar eetbaar spul in. Kruiden en groenten dus. Op slechts 5m2.

moestuinieren1

Een vriend die wel groene vingers heeft, regelde plantjes, zaadjes en aarde en ging aan de slag. Toen hij klaar was, kwam hij met een teleurstellende mededeling: ik ben klaar, maar we doen maar geen groenten, want het past niet meer. Alleen kruiden dus. Ik zocht nog alle potten bij elkaar die ik had en daar deden we nog wat zaadjes in voor bieten en wortels. Op een stukje, waar naar mijn mening nog wel 'iets' kon, strooiden we preizaadjes.

Bij het weggaan, zei hij, geef je het wel genoeg water? Hij kent me.

Maar ik heb een missie en dus komt het best goed met mijn moestuin. Toch?

liesbethspreeuwenbergZekerheidshalve nodigde ik mezelf toch maar even uit bij moestuindeskundige Liesbeth Spreeuwenberg. Tevens woonachtig in Leiden en aldus haarzelf met de mooiste moestuin van de stad. En ze heeft gelijk, het is een paradijsje. En niet truttig; van alles door elkaar en ze heeft zelfs stevige supermarkttassen staan, waar aardappels in groeien. Van rabarber tot dropplant en van rode spruit tot roomse kervel, wat heeft ze eigenlijk niet staan?

Deze dame heeft verstand van zaken en het duizelt me bij het weggaan. Preien in verticale tunnels, het dieven van tomatenplantjes...

Ik krijg nog vier zaailingen mee en wat zaadjes voor snijbiet.

Na een week zie ik in mijn tuin de eerste rode sprieten boven de grond komen (de bieten), kort daarna volgen de eerste aanzetjes wortels en de snijbiet. De koriander, munt en peterselie lijken aanzienlijk gegroeid. De pruim heeft enkele dagen gebloeid en aan de aardbeienplanten zitten veel bloemetjes.

Ik buig diep voorover op de plek waar de preizaadjes zijn gestrooid. Pak er een loep bij; niks. In paniek bel ik mijn moestuinvriend op. "Ik zie nog geen prei!". Dat duurt nog wel even, preien zijn langzaam. Oef.

Ik ga maar rustig verder met voldoende water geven. Gelukkig heb ik mijn moestuinvriend. En Liesbeth*.

Volgende maand meer.

* Eind van de zomer gaat haar eigen website sooogood.nl online. Hierop veel over moestuinieren en koken, o.a. ook een moestuinboek van haar hand als download. Morgen volgt nog een recept van Liesbeth.

 

Annemieke, ’81, culiredactie, schrijft ook voor eigen sites Rozemarijn Koken & Foto en Baby & Dreumes eetfestijn en voor andere media, waaronder Puur Gezond en Ecomama. Heeft twee zoons, doet verder nog wat met PR en communicatie en danst graag Braziliaans.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

horecarama

Boodschappen.nl

dekbeddiscounter