caprese_thbSamuel Levie is co-auteur van het studentenkookboek ‘Koken zonder Studeren’ en voorzitter van Youth Food Movement Nederland, de jongerenorganisatie van Slow Food. Hij geeft ons twee recepten voor lekkere salades: een klassieke salade caprese, en een spannende bietensalade met hazelnoot.

 

Salade caprese

Een salade waar je echt helemaal niks aan kan verpesten is de salade caprese. Het is een salade die we graag eten als we in de zon op het terras zitten. De truc is om in de zomer lekkere tomaten en goede mozzarella te kopen. Heerlijk als voorgerecht of lunch met een stuk brood erbij. Er zijn verschillende opvattingen over wat de echte salade caprese is. Dit is onze caprese. Simpeler kan het niet.

Voor vier personen

  • 5 rijpe tomaten
  • 20 blaadjes basilicum
  • 2 bollen mozzarella van goede kwaliteit
  • 2 el goede olijfolie

 
Snijd de tomaten in plakken en de mozzarella eerst in tweeën en daarna in plakken van gelijke dikte. Doe de tomaat in een mengkom en besprenkel met de olie. Breng op smaak met flink wat zout en peper. Eventueel kan je dit met grof zeezout doen. Leg vervolgens om en om een plak tomaat en een plakje mozzarella op een rond bord. Als je klaar bent, giet je de overgebleven sappen nog over het geheel. Trek de blaadjes basilicum over de salade stuk. Zet op tafel en serveer met lekker brood.

Salade van rode biet met hazelnoot en pecorino

De combinatie van de bietjes, noot en de pecorino, een pittige schapenkaas, is echt geweldig. Dit is een typische salade voor in de herfst: de hazelnoten vallen van de bomen en de bieten komen net uit de grond.  Als je alleen ongebrande hazelnoten kunt kopen, rooster je deze ongeveer vijf minuutjes op 180 graden.

Voor vier personen

  • 4 rauwe bietjes (voor een snelle salade voorgekookte bietjes)
  • 1 bosje rucola, waterkers of veldsla
  • 100 gram geroosterde hazelnoten
  • 80 gram pecorino kaas
  • 1 el rode wijnazijn
  • 2 el olijfolie

Zet de bietjes met schil in een pan koud water en breng aan de kook. De bietjes zijn na ongeveer veertig minuten gaar. Laat ze even afkoelen. In deze tijd hak je de hazelnoten tot grove stukken.

Maak een dressing van de azijn en olie en breng op smaak met zout en peper. Als de bietjes genoeg zijn afgekoeld om ze vast te pakken, schil je ze met een aardappelschilmesje. De schil kan je er met behulp van het mesje onder een koude kraan makkelijk aftrekken. Snijd de bietjes in kleine stukjes en maak deze aan met de dressing. Als ze zijn afgekoeld, meng je ze met de sla. Verdeel over vier borden. Strooi de nootjes over de salade en schaaf er met een aardappelschilmes mooie flinters pecorino over.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

horecarama

Boodschappen.nl

dekbeddiscounter