mirandaveganchallenge thbEen paar weken geleden meldde ik mij vrij impulsief aan voor de Vegan Challenge. En een uitdaging zal het worden. Gaat het mij lukken, 30 dagen zonder kaas, eieren en andere zuivel? In ieder geval ben ik goed voorbereid.

Goed, ik was dus aangemeld, met nog ongeveer drie weken tot de aftrap op 1 juni. En toen stelde ik mijzelf de vraag waar ik zelf als vegetariër af en toe zo moe van word: wat ga ik dan nog wel eten?

Stap één van de voorbereiding was dus wel duidelijk, het internet moest afgespeurd worden naar informatie. Ik bezocht diverse fora, las lijstjes op Wikipedia en bestudeerde vooral veel blogs en receptenwebsites. Niet te geloven hoeveel smakelijke recepten en producten er te vinden zijn als je veganistisch wilt eten! Dat geeft de burger moed, ik begin er zin in te krijgen om nieuwe dingen uit te proberen en smaken te ontdekken. Dit gaat leuk worden.

De nodige basisboodschappen zijn alvast in huis gehaald, in het keukenkastje staan nu edelgistvlokken en sojaroom, en de mayo is vervangen door veganaise. In plaats van gewone yoghurt staat er nu een sojavariant in de koelkast. De smaak van deze producten viel me overigens erg mee, het is tot mijn verrassing best lekker allemaal. Blijkbaar klopte het beeld dat ik van plantaardig eten had niet helemaal. Alleen de sojakaas die ik kocht, vond ik echt heel erg vies: het was korrelig en zurig. Dat heeft in de verste verte niets met kaas te maken, maar misschien had ik het verkeerde merk.

veganchallenge1

Het tweede deel van de voorbereiding bestond uit het opmaken van de nog bestaande voorraden. Wat een straf! Als ware kaasjunk at ik de afgelopen weken nog zeker een kilo van het spul weg. De boeren belegen, de feta en de halloumi, ze zijn allemaal tot de laatste kruimel op. Ik moet eerlijk zijn, ik miste ze al vanaf het moment dat ik de laatste hap heb doorgeslikt, en vraag me stiekem af hoe ik het moet redden een maand zonder.

Als laatste maakte ik nog een risicoanalyse voor de komende maand. Welke dagen zijn er bijzondere dingen gepland, welke situaties worden mogelijk lastig? Oei, dat zijn er toch wel een paar. Maar anderzijds, het heet niet voor niets een challenge. Ik ga gewoon mijn best doen. Of ik het 100% ga redden? Eerlijk waar, ik weet het niet. Maar proberen zal ik het zeker.

En dan is het zaterdag 1 juni, en gaan we van start. Het is een fijn idee dat ik mij in gezelschap bevind van meer dan duizend anderen. Deze eerste dag valt erg mee, maar ik heb dan ook een gemakkelijke start. Geen lunches of etentjes buiten de deur vandaag, dus ik kan lekker zelf bepalen wat ik eet. Er is met name rond lunchtijd wel een lichte hunkering naar een boterham met kaas, maar die onderdruk ik door een heel lekker broodje met humus en gegrilde groenten voor mezelf te maken. Op naar de komende week, waarin de uitdaging groter zal worden.

Miranda, gastredacteur tot 2016. Koopt heel graag keukenspulletjes.

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

horecarama

Boodschappen.nl

dekbeddiscounter